Nauczyłam się tego przepisu, bo truskawki mogę jeść garściami. Nie da się przejść obojętnie obok tych bułek

Latem truskawki są wszędzie. Wyglądają zza rogu, machają z łubianek, wyskakują z lodówek. Nic dziwnego, że trudno oprzeć się pokusie, by je kupić. Jeśli już zaopatrzyliśmy się w cały koszyk tych owoców, to wypadałoby je jakoś mądrze wykorzystać. Mamy więc dla was świetne bułki z truskawkami. Przepis na drożdżówki z truskawkami jest naprawdę prosty. Potrzebne wam będą tylko podstawowe składniki.

Więcej przepisów z truskawkami znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Wiele osób czeka na truskawki cały rok. Te soczyście czerwone, słodkie owoce mają tyle zastosowań w kuchni, że trudno jest wymienić wszystkie jednym tchem. Truskawki można jeść bez niczego, a można też zajadać je z cukrem i śmietaną. Są też świetnym składnikiem sałatek, w których bardzo dobrze komponują się z wytrawnymi smakami (truskawki w połączeniu ze szpinakiem, serem feta, solą, pieprzem i octem balsamicznym to hit!). To wreszcie nieodłączny element letnich obiadów, deserów i napojów: makaronu, knedli, ciast jogurtowych, kruchych tart, tortów, racuchów czy koktajli. Dziś mamy dla was propozycję jeszcze innego wypieku - bułki z truskawkami. Przepis na drożdżówki z truskawkami znajdziecie poniżej.

Zobacz wideo Zobaczcie też przepis na jeszcze jedno ciasto: galette z truskawkami

Bułki z truskawkami. Przepis na drożdżówki z truskawkami, którym trudno się oprzeć

Składniki:

  • 350 g świeżych truskawek,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 90 g cukru,
  • 5 g cukru wanilinowego,
  • 2 jajka,
  • 70 g masła,
  • 100 ml ciepłego mleka.

Składniki na kruszonkę:

  • 90 g mąki pszennej,
  • 70 g cukru,
  • 50 g masła.

Sposób przygotowania:

Masło na ciasto rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Mieszamy, by się nie przypaliło. Gdy będzie płynne, odstawiamy z ognia i czekamy, aż wystygnie. Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy, drożdże, jajka oraz ostudzone masło i lekko ciepłe mleko. Mieszamy dokładnie, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.

W międzyczasie zajmujemy się truskawkami. Myjemy je dokładnie, a następnie pozbywamy się szypułek. Można do tego użyć słomki, którą wbija się w spód truskawki i przebija owoc na wylot, by wypchnąć szypułkę. Truskawki kroimy na kawałki, tak by zmieściły się na bułeczkach.

Robimy kruszonkę. Na stolnicę lub do miski wsypujemy mąkę, cukier i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Następnie siekamy nożem lub rozcieramy palcami tak, by zrobiły się grudki.

Gdy ciasto na bułki z truskawkami wyrośnie, dzielimy je na kilka równych części i formujemy kulki. Lekko je spłaszczamy tak, by na wierzchu można było ułożyć kawałki truskawek. Owoce można posypać jeszcze szczyptą cukru. Posypujemy je też kruszonką. Drożdżówki z truskawkami układamy na blaszce z papierem do pieczenia i pieczemy je w 180 stopniach Celsjusza przez około 30 minut. Po upieczeniu czekamy, aż bułki z truskawkami ostygną i dekorujemy je wedle uznania lub zjadamy bez dodatkowego ozdabiania.

Więcej o:
Copyright © Agora SA