Więcej przepisów z truskawkami znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Wiele osób czeka na truskawki cały rok. Te soczyście czerwone, słodkie owoce mają tyle zastosowań w kuchni, że trudno jest wymienić wszystkie jednym tchem. Truskawki można jeść bez niczego, a można też zajadać je z cukrem i śmietaną. Są też świetnym składnikiem sałatek, w których bardzo dobrze komponują się z wytrawnymi smakami (truskawki w połączeniu ze szpinakiem, serem feta, solą, pieprzem i octem balsamicznym to hit!). To wreszcie nieodłączny element letnich obiadów, deserów i napojów: makaronu, knedli, ciast jogurtowych, kruchych tart, tortów, racuchów czy koktajli. Dziś mamy dla was propozycję jeszcze innego wypieku - bułki z truskawkami. Przepis na drożdżówki z truskawkami znajdziecie poniżej.
Składniki:
Składniki na kruszonkę:
Sposób przygotowania:
Masło na ciasto rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Mieszamy, by się nie przypaliło. Gdy będzie płynne, odstawiamy z ognia i czekamy, aż wystygnie. Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy, drożdże, jajka oraz ostudzone masło i lekko ciepłe mleko. Mieszamy dokładnie, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.
W międzyczasie zajmujemy się truskawkami. Myjemy je dokładnie, a następnie pozbywamy się szypułek. Można do tego użyć słomki, którą wbija się w spód truskawki i przebija owoc na wylot, by wypchnąć szypułkę. Truskawki kroimy na kawałki, tak by zmieściły się na bułeczkach.
Robimy kruszonkę. Na stolnicę lub do miski wsypujemy mąkę, cukier i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Następnie siekamy nożem lub rozcieramy palcami tak, by zrobiły się grudki.
Gdy ciasto na bułki z truskawkami wyrośnie, dzielimy je na kilka równych części i formujemy kulki. Lekko je spłaszczamy tak, by na wierzchu można było ułożyć kawałki truskawek. Owoce można posypać jeszcze szczyptą cukru. Posypujemy je też kruszonką. Drożdżówki z truskawkami układamy na blaszce z papierem do pieczenia i pieczemy je w 180 stopniach Celsjusza przez około 30 minut. Po upieczeniu czekamy, aż bułki z truskawkami ostygną i dekorujemy je wedle uznania lub zjadamy bez dodatkowego ozdabiania.