Kluski łyżką kładzione. Przysmak rodem z babcinej kuchni to idealny dodatek do zup lub słodki deser

Nie ma nic lepszego niż prosta, domowa kuchnia. Przepiśnik babci aż pęka w szwach od znakomitych rarytasów i specjałów, a jednym z nich są kluski kładzione łyżką. Wyśmienity i banalne prosty smakołyk idealnie komponuje się z wieloma zupami, sosami, ale także słodkimi i owocowymi akcentami Wystarczą jedynie cztery produkty, kilka minut i gotowe!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród domowych dodatków do obiadu królują makarony, kasze i kluski, a jak wiadomo, najlepiej smakują te domowej roboty. Specjały przygotowane z prostych, naturalnych składników wypadają bezkonkurencyjnie. Podobnie jest z kluskami kładzionymi, które są gotowe w zaledwie kilka minut, a niemal zawsze idealnie komponują się z zupami, sosami i innymi dodatkami. 

Kluski kładzione łyżką - specjał babci idealny do zup i nie tylko 

W kuchni wiele smaków może przypominać beztroski okres dzieciństwa. Są jednak składniki, dania i niektóre połączenia, które wyrażają to już samym zapachem, nazwą czy składem. Kluski kładzione łyżką - nic dodać, nic ująć - to babcine danie w całej okazałości. Delikatne ciasto pływające w zupie to niemalże klasyka, podobnie jak połączenie z sosem, masłem i cukrem lub śmietaną i owocami

Przepis to kulinarny banał, jednak warto go zapisać lub zapamiętać. Wystarczą bowiem cztery składniki, by stworzyć to obłędne cudo. Jest to mąka, jajko, śmietana i szczypta soli. Reszta dosłownie robi się sama! Wystarczy tylko pamiętać o oddzieleniu żółtek od białek, ubiciu kremowej piany i połączeniu wszystkich składników - efekt wow jest gwarantowany, a kluseczki będą niemalże rozpływać się w ustach.

Zobacz wideo Kluski kładzione z sosem kurkowym

Babciny przepis na kluski kładziony łyżką 

Składniki: 

  • szklanka mąki pszennej tortowej,
  • duże jajko,
  • 120 ml mleka lub wody,
  • szczypta soli. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od wlania mleka lub wody do rondelka. Jeśli decydujesz się na słodką wersję, polecany jest nabiał, jeśli zaś preferujesz wytrawny smak to woda w zupełności wystarczy - można zastąpić także bulionem. 
  2. Następnie oddziel żółtka od białka.
  3. Żółtko dodaj do miski z płynem, zaś białko umieść w osobnej miseczce. 
  4. Żółtko dokładnie wymieszaj, najlepiej przy pomocy trzepaczki. Do naczynia stopniowo dodawaj mąkę i cały czas ucieraj masę - ciasto powinno być gładkie, jasne i pozbawione grudek. 
  5. Teraz pora na białko - najlepiej ubij je mikserem, lub ręcznie trzepaczką ze szczyptą soli. Puszystą pianę dodaj do wcześniej przygotowanego ciasta. 
  6. Kolejny krok to delikatnie mieszanie i gotowanie naszych klusek. Potrzebna będzie do tego łyżka, na którą nabieramy ciasto, wkładamy do gotującej się wody, mleka czy zupy. Po chwili ją wyciągamy, a kluseczka zostaje w płynie. Czynność powtarzamy, aż wykorzystamy ciasto. 
  7. Ważne, by cały czas kontrolować moc palnika - woda, bulion czy mleko ma się gotować, ale nie mocno wrzeć.
  8. Po około dwóch minutach nasze kluseczki są gotowe. Teraz można się już tylko zajadać. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.