Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród domowych dodatków do obiadu królują makarony, kasze i kluski, a jak wiadomo, najlepiej smakują te domowej roboty. Specjały przygotowane z prostych, naturalnych składników wypadają bezkonkurencyjnie. Podobnie jest z kluskami kładzionymi, które są gotowe w zaledwie kilka minut, a niemal zawsze idealnie komponują się z zupami, sosami i innymi dodatkami.
Kluski kładzione łyżką - specjał babci idealny do zup i nie tylko
W kuchni wiele smaków może przypominać beztroski okres dzieciństwa. Są jednak składniki, dania i niektóre połączenia, które wyrażają to już samym zapachem, nazwą czy składem. Kluski kładzione łyżką - nic dodać, nic ująć - to babcine danie w całej okazałości. Delikatne ciasto pływające w zupie to niemalże klasyka, podobnie jak połączenie z sosem, masłem i cukrem lub śmietaną i owocami.
Przepis to kulinarny banał, jednak warto go zapisać lub zapamiętać. Wystarczą bowiem cztery składniki, by stworzyć to obłędne cudo. Jest to mąka, jajko, śmietana i szczypta soli. Reszta dosłownie robi się sama! Wystarczy tylko pamiętać o oddzieleniu żółtek od białek, ubiciu kremowej piany i połączeniu wszystkich składników - efekt wow jest gwarantowany, a kluseczki będą niemalże rozpływać się w ustach.
Zobacz wideo
Kluski kładzione z sosem kurkowym
Babciny przepis na kluski kładziony łyżką
Składniki:
- szklanka mąki pszennej tortowej,
- duże jajko,
- 120 ml mleka lub wody,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od wlania mleka lub wody do rondelka. Jeśli decydujesz się na słodką wersję, polecany jest nabiał, jeśli zaś preferujesz wytrawny smak to woda w zupełności wystarczy - można zastąpić także bulionem.
- Następnie oddziel żółtka od białka.
- Żółtko dodaj do miski z płynem, zaś białko umieść w osobnej miseczce.
- Żółtko dokładnie wymieszaj, najlepiej przy pomocy trzepaczki. Do naczynia stopniowo dodawaj mąkę i cały czas ucieraj masę - ciasto powinno być gładkie, jasne i pozbawione grudek.
- Teraz pora na białko - najlepiej ubij je mikserem, lub ręcznie trzepaczką ze szczyptą soli. Puszystą pianę dodaj do wcześniej przygotowanego ciasta.
- Kolejny krok to delikatnie mieszanie i gotowanie naszych klusek. Potrzebna będzie do tego łyżka, na którą nabieramy ciasto, wkładamy do gotującej się wody, mleka czy zupy. Po chwili ją wyciągamy, a kluseczka zostaje w płynie. Czynność powtarzamy, aż wykorzystamy ciasto.
- Ważne, by cały czas kontrolować moc palnika - woda, bulion czy mleko ma się gotować, ale nie mocno wrzeć.
- Po około dwóch minutach nasze kluseczki są gotowe. Teraz można się już tylko zajadać.