Smaczniejsze od pierogów i pyz razem wziętych. Babcia robiła je co 2 dni. Wychodzą miękkie i elastyczne

Polacy uwielbiają dania zrobione z mąki. Zachwycamy się pyzami, pierogami, makaronem czy pizzą. Domowe menu przepełnione jest potrawami, które tworzone są na jej bazie. Do kolekcji dodajemy jeszcze jeden specjał, który idealnie wpasowuje się letni klimat. To miękkie i elastyczne kluski, które polane są słodką polewą.
Zobacz wideo Pierogi leniwe - "el clasico" każdej wizyty u babci

Kluski leniwe to danie, które można podać na kilka różnych sposobów. Jedni serwują je z mięsem i z sosem grzybowym, inni preferują słodkie dodatki. Lato jest idealną porą, by wykorzystać dary natury, które można kupić w sklepach i na targach. To właśnie z nimi można przyrządzić ten specjał. Kombinacja smakowa, która cieszy się ogromną popularnością, to podanie leniwych z truskawkami. Przedstawiamy więc przepis na kluski, które same rozpływają się w ustach. Polane owocowym sosem i posypane cukrem, i cynamonem smakują jeszcze lepiej. 

Przepis na kluski leniwe na słodko

Składniki na kluski:

  • pół kilo twarogu półtłustego,
  • 2 jajka,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 2 łyżki budyniu waniliowego,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżka cukru.

Składniki na polewę truskawkową:

  1. 300 g truskawek,
  2. pół szklanki jogurtu naturalnego,
  3. 2 łyżki drobnego cukru,
  4. pół łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Przyrządzanie tego dania zacznij od przygotowania ciasta na kluski. Twaróg umieść w misce i rozgnieć go za pomocą widelca. Następnie wbij dwa jajka oraz wsyp przesianą przez sitko mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz budyń. Dosyp także płaską łyżkę drobnego cukru.
  2. Całość dokładnie zagnieć za pomocą dłoni. Ciasto powinno być jednolite i dobrze wymieszane.
  3. Przygotowaną masę podziel na dwie równe części. Jedną część ułóż na stolnicy, która posypana jest niewielką ilością mąki i uformuj z niej średniej grubości wałek. Górę delikatnie zgnieć, a następnie podziel ją na części o wielkości około 3 cm. Czynność powtórz z drugą częścią ciasta.
  4. Do garnka wlej wodę i zagotuj ją z niewielką ilością soli. Do wrzącego płynu wrzucaj przygotowane kluski i gotuj około 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  5. W czasie gotowania przygotuj polewę truskawkową. Owoce dokładnie przemyj i umieść w wysokim naczyniu. Wlej do nich jogurt naturalny, wsyp cynamon oraz cukier. Całość dokładnie zmiksuj za pomocą blendera.
  6. Gotowe kluski wyłów łyżką cedzakową na talerz. Jeszcze ciepłe polej koktajlem truskawkowym. Smacznego! 

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA