Nikt w trakcie upałów nie ma ochoty zajadać się gorącymi, czy pikantnymi potrawami, a zdecydowana większość z nas gustuje latem w chłodnych daniach, które przynoszą ukojenie podczas wysokich temperatur. Z tego powodu warto zdecydować się na przygotowanie chłodnika. Ta pożywna i orzeźwiająca zupa jest nie tylko smaczna, ale przygotujesz ją w przeciągu kilku minut. Tego lata nie zjesz nic lepszego.
Ogórki dokładnie myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Jeśli są młode, nie trzeba ich obierać, lecz jeśli skórka jest twarda lub gumowa, warto to zrobić, by nie zepsuć smaku chłodnika. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Opcjonalnie można zetrzeć również kilka rzodkiewek, również umytych w zimnej wodzie. Starte warzywa przekładamy do miski, dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek i zalewamy kefirem lub jogurtem.
Chłodnik doprawiamy solą i pieprzem do smaku, oraz dodajemy drobno posiekany koperek. To on nada specyficznego i wyśmienitego smaku oraz aromatu. Całość chłodzimy co najmniej godzinę w lodówce, mieszając składniki co jakiś czas. Danie podawać można z pokrojonymi w plastry rzodkiewkami, oraz jajkami ugotowanymi na twardo, przeciętymi na pół. Będzie smakować obłędnie z kromką świeżego pieczywa i dodatkową porcją koperku. Smacznego!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl