Przepis na klasyczną szakszukę. Orientalne śniadanie lubuje się w dodatkach i odpowiednich przyprawach

Pierwszy posiłek dnia to bardzo ważny moment, dlatego warto go celebrować i rozkoszować się wyjątkowym smakiem. Przepis na klasyczną szakszukę z orientalnym twistem to banalnie proste w przygotowaniu danie i jednocześnie uczta dla wszystkich zmysłów. Kluczowa jest odpowiednia mieszanka przypraw, dodatki i aromatyczny sos.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Szukasz pomysłu na ciekawe śniadanie? Przepis na szakszukę z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom oryginalnych, orientalnych i wyjątkowych smaków. Kultowe już jaja w sosie pomidorowym to idealny pomysł na pożywny i sycący początek dnia, ale także późne, weekendowe śniadanie. 

Przepis na szakszukę, czyli obłędne jaja w pomidorach

Nie ma nic lepszego niż spektakularne i przepyszne śniadanie. Pierwszy posiłek niestety często jest niesłusznie pomijany przez pośpiech - warto jednak zmienić te złe nawyki i postawić na aromatyczną szakszukę. Orientalne danie to nic trudnego, wystarczy kilka składników, by stworzyć kulinarne arcydzieło. Tu królują przede wszystkim przyprawy, dobrej jakości pomidory i dodatki, które nadają całości charakteru.

Szakszuka to nic innego jak jajka duszone w aromatycznym sosie bazującym w klasycznej wersji na papryce i pomidorach. Danie słynie z pięknego koloru, zapachu i smaku. Warto dodać, że jest wyjątkowe pod każdym względem, sycące i daje energii na resztę dnia. Zasady są bardzo proste - tworzymy bazę, wbijamy jaja i dodajemy to co lubimy!

Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Szakszuka - przepis na orientalne śniadanie 

Składniki: 

  • 4 duże jajka,
  • czerwona cebula,
  • czerwona papryka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • puszka krojonych pomidorów w puszce,
  • pół szklanki wody,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżeczka harissy,
  • łyżeczka mielonej kolendry,
  • łyżeczka mielonego kuminu,
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1/4 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • łyżka masła,
  • pietruszka lub kolendra. 

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej patelnię. Bez dodawania tłuszczu wsyp na jej powierzchnię wszystkie przyprawy poza solą i pieprzem - praż je, często mieszając. Gdy wydobędą się z nich aromaty i zapachy dodaj masło, pokrojoną cebulę i paprykę. 
  2. Składniki smaż kilka minut, aż się ładnie zarumienią. Po tym czasie na patelnie dodaj pomidory z puszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podlej wodą. Wskazówka - pomidory warto delikatnie rozgnieść, by puściły sok. 
  3. Wszystkie składniki duś pod przykryciem kilka minut. Po tym czasie dodaj sól i pieprz. 
  4. Gdy sos zgęstnieje, zrób cztery wgłębienia na jaja. Wbij jajka i duś szakszukę aż się ładnie zetną. 
  5. Gdy białko się zetnie, danie jest gotowe. Teraz wystarczy całość posypać zieleniną. 
  6. Szakszuka smakuje wybornie z hummusem, świeżym pieczywem i np. wszelakimi serami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.