• Link został skopiowany

Zupa z cukinii, czyli letnia rozpusta z kilku składników. Dodaj ten ser, a będziesz wylizywać garnek

Latem, kiedy zaczyna się sezon na młodą cukinię, zajadamy się nią niemal w opór. Robimy placki, smażymy ją w panierce, dusimy leczo i faszerujemy. Dziś jednak mamy dla was przepis na zupę z cukinii, który zdeklasuje twoje dotychczas ulubione dania z tego warzywa. A jeśli dodasz ten ser, będzie palce lizać (albo garnek).
Zupa z cukinii. Zdj. Ilustracyjne
fot. shutterstock.com / Nataliya Arzamasova

Więcej przepisów na sezonowe pyszności znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa z cukinii to chyba jedna z najlepszych potraw, które możemy przygotować latem. Oczywiście cukinię możemy kupić przez cały rok w marketach i osiedlowych warzywniakach, jednak latem jest najsmaczniejsza i dziś podpowiemy, jak zrobić zupę z cukinii, która swoim smakiem wręcz zwala z nóg. Bez fety ani rusz.

Zupa z cukinii, czyli letnie rozpusta - przepis 

Składniki:

  • ok. 700 g młodej cukinii
  • 1 l bulionu lub lekkiego rosołu
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 g sera feta
  • trochę słodkiej śmietanki
  • sól, pieprz, odrobina curry i ostrej papryki
  • do podania grzanki lub groszek ptysiowy

Zupa z cukinii - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek z grubym dnem i rozpuść w nim dwie łyżki masła. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażaj do zeszklenia. 
  2. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze chwilę, by uwolnił swój aromat. Następnie dodaj umytą i pokrojoną w kostkę cukinię. 
  3. Podsmażaj wszystko przez ok. 5-7 minut, następnie zmniejsz ogień, dodaj bulion i pokruszony ser. Gotuj przez ok. 20 minut, aż cukinia zmięknie. 
  4. Do zupy dodaj śmietankę (ok. 1/3 szklanki) i za pomocą blendera ręcznego zmiksuj całość na gładki, jednolity krem. 
  5. Dopraw zupę do smaku przyprawami i gotuj jeszcze przez 5 minut. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym. 

Wskazówka: Zamiast sera feta możesz dodać inny, aromatyczny ser. Cukinia sama w sobie jest w smaku nieco mdła, dlatego warto ją podkręcić. Świetnie sprawdzi się gorgonzola lub francuski camembert

Więcej o: