• Link został skopiowany

Ta ryba królowała w PRL-u. Dziś wraca do łask. Jest tańsza i zdrowsza niż łosoś

Śledź kojarzy się wielu osobom z PRL-em i barami, w których podawano go jako zakąskę. Dziś ta ryba wraca na stoły, bo jej właściwości zdrowotne są naprawdę imponujące.
Śledzie, Fot. Jakub Wlodek / Agencja Wyborcza.pl
Śledzie, Fot. Jakub Wlodek / Agencja Wyborcza.pl

Jeszcze nie tak dawno śledzie częściej gościły na stołach. W latach 90. i nieco później podczas rodzinnych spotkań stanowiły wręcz obowiązkową przekąskę. Śledź nie musi jednak kojarzyć się tylko z czasami PRL-u. To ryba, która dzięki zawartości cennych składników odżywczych może stać się sprzymierzeńcem zdrowia

Zobacz wideo Śledź w śmietanie

Śledź to przeżytek? Moda na zdrowie nie przemija

Niektórym śledź kojarzy się wyłącznie z komuną lub okresem tuż po niej, ponieważ pewne przyzwyczajenia smakowe zostają w człowieku na dłużej. Niemniej jednak ta popularna w PRL-u ryba nie musi być koszmarem dawnych lat. Poznając jej dobroczynny wpływ na zdrowie, masz szansę odczarować ją i poznać na nowo. Pierwszą zaletą śledzia jest to, że pomimo tego, iż zaliczana jest do tłustych ryb, to nie jest bardzo kaloryczna.

Ponadto jest źródłem cennych wartości odżywczych, przykładem są kwasy omega-3. W obecnych czasach dość często wybierany jest łosoś lub tuńczyk, niestety, choć i te ryby posiadają dużą dawkę wspomnianych kwasów, to jednak są zanieczyszczone metalami ciężkimi, co zdecydowanie nie wpływa korzystnie na zdrowie. W przypadku śledzi jest inaczej, ten gatunek w niewielkim stopniu podlega zanieczyszczeniom, zatem jest znacznie zdrowszy od innych modnych obecnie ryb.

Czy śledzie są zdrowe? Poznaj ich właściwości

Wspomniane kwasy omega-3 to dopiero początek, ale to właśnie ich bogactwo kryje się w śledziach. Dostarczając je do organizmu, obniżysz zły cholesterol, czy uregulujesz ciśnienie tętnicze. 

śledzie
śledzieFot. Franciszek Mazur / Agencja Wyborcza.pl

Warto dodać, że dzięki omega-3 mózg pracuje lepiej i wydajniej, a także poprawia się pamięć i koncentracja. Śledzie są również bogate w witaminy z grupy B, witaminę A, E, D oraz jod, żelazo, magnez, wapń, fluor, czy potas. Dzięki temu spożywanie ich nie tylko zapobiega miażdżycy, ale również wzmacnia organizm, zmniejsza senność, wspomaga pracę oczu oraz wzmacnia kości. Dlatego, zanim sięgniesz po łososia, daj szansę śledziom i ciesz się zdrowiem. Może okazać się, że smak zaskoczy cię pozytywnie i włączysz tę rybę do codziennej diety.

Więcej o: