Zupa grzybowa ze świeżych darów lasu smakuje najlepiej. Zrób ją tymi dodatkami, a wyjdzie doskonała

Sezon na grzybobranie rozpoczął się na dobre, co za tym idzie, leśne skarby często goszczą w domowym menu. Najlepszym przepisem z ich wykorzystaniem jest oczywiście zupa grzybowa, a ta z babcinej receptury nie ma sobie równych. Wystarczy zadbać o dobra bazę, dodać kilka składników i perfekcyjny obiad jest gotowy!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Lato to idealny moment by poza aktywnościami fizycznymi, na listę wpisać także spacerowanie do lasu w celu poszukiwania grzybów. Leśne skarby są cennym składnikiem w kuchni - możemy dodać je do sosów, mięs i zup. Tu króluje babcina prostota i swojskie przepisy, które smakują najlepiej.

Zupa grzybowa. Sięgnij po świeże maślaki, borowiki czy podgrzybki 

Przepis na obłędnie pyszną zupę grzybową to rarytas, któremu mało kto się oprze. Danie jest aromatyczne, kremowe i esencjonalne, dzięki najlepszym składnikom i kilku dodatkom. Ważny jest też sam sposób przygotowania, no i przede wszystkim rodzaj grzybów po które sięgniemy. Jak radzi babcia najlepiej wykorzystać na zupę maślaki, borowiki czy podgrzybki

Klasyczna grzybowa to połączenie bazy, czyli bulionu z leśnymi grzybami. Do garnka warto wrzucić też cebulę, ziemniaki, marchew, porcję masła i oczywiście śmietanę. Wybierając 30-procentową, uzyskamy delikatny, lekko słodkawy efekt, klasyczna 18 da natomiast odrobinę kwasowości. Na koniec nie może zabraknąć koperku lub natki pietruszki. 

Zobacz wideo Risotto grzybowe z boczkiem [PRZEPIS]

Grzybowa z leśnych grzybów, czyli najlepsza zupa na lato 

Składniki: 

  • 600 g świeżych grzybów,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • garść świeżego koperku,
  • litr lekkiego warzywnego bulionu,
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
  • masło,
  • mąka,
  • śmietana 30 proc.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od drobnego pokrojenia cebuli i czosnku. Warzywa wrzuć do garnka i podsmaż na maśle. Gdy całość się ładnie zeszkli, dodaj oczyszczone i pokrojone świeże grzyby. Wskazówka - jeśli korzystasz z suszonych, trzeba je wcześniej namoczyć w wodzie, najlepiej przez całą noc. 
  2. Duś grzyby przez 20 minut. Po tym czasie wlej bulion. Warzywa pokrój w drobną kostkę i wrzuć do garnka razem z przyprawami. 
  3. Zupę gotuj bez przykrycia, na małym ogniu przez kolejne 20 minut. 
  4. Na koniec wystarczy dodać śmietankę, koperek i ewentualnie odrobinę soli i grubo mielonego pieprzu. 
  5. Wskazówka - można dodać zasmażkę. Wówczas pod koniec gotowania zupy, podsmażamy mąkę na maśle, cały czas dokładnie mieszając. Ta babcina metoda nieco zagęści danie i nada charakterystycznego posmaku. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA