Więcej porad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli chodzi o truskawki, to chyba nie ma osoby, która nie uwielbia ich smaku, czy to w lodach, czy dżemach. Latem Polacy wręcz na wyścigi przerabiają truskawki na domowe przetwory, ale jedno jest pewne - nic nie zastąpi boskiego smaku owoców jedzonych solo prosto z łubianki po drodze do domu z zakupów. W bardzo łatwy sposób zachowasz ich smak na dłużej dzięki zwykłemu mrożeniu. Jednak to nie takie hop-siup, jak się wydaje, ponieważ można popełnić bardzo istotny błąd. Wkładasz truskawki od razu do woreczka? Lepiej nigdy więcej tak nie rób.
Na samym początku trzeba wybrać odpowiednie owoce. Truskawki muszą być świeże, nie mogą być pęknięte ani zgniecione. Prawidłowe mrożenie odbywa się w dwóch etapach. Oto instrukcja, jak mrozić truskawki.
Cóż, każdy z nas na pewno ma swój ulubiony deser z truskawkami i zimą także możesz zrobić pyszny sorbet czy sernik na zimno z kawałkami truskawek. Mrożone truskawki są także idealnym dodatkiem do drinków i koktajli - nie tylko zapewnią im lepszy smak, ale także świetnie zastąpią kostki lodu.