Lemoniada arbuzowa. Świetnie orzeźwia i nawadnia. Dodaj do niej ten składnik, a podbijesz smak

Lemoniady można zrobić z wielu owoców, ale właśnie to ta z arbuza jest jedną z najbardziej lubianych. Dlaczego? Otóż nie jest tak kwaśna jak cytrynowa, a nadal niezwykle orzeźwiająca. Wystarczy kilkanaście minut w kuchni, by wyczarować napój, który sprawi, że nawet najgorszy upał stanie się znośny.

Upały doskwierają już teraz, od samego początku kalendarzowego lata, a synoptycy zapowiadają kolejne dni uciążliwego gorąca. W takie dni niezwykle ważne jest nawodnienie, jednak woda potrafi się znudzić nawet najwytrwalszym. Warto więc od czasu do czasu pozwolić sobie na małe "co nieco" i przygotować słodki, owocowy napój. Wyśmienita i orzeźwiająca lemoniada z arbuza to dokładnie to, co postawi cię na nogi w letnie dni. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Z tymi owocami prawie każdy ma problem. Jak sprytnie obrać i pokroić mango, arbuza albo granat?

Składniki:

  • 2 kg miąższu arbuza,
  • 3 cytryny
  • 2 limonki,
  • 4 łyżki cukru brązowego,
  • 1 l wody,
  • garść liści mięty.

Lemoniada arbuzowa na lato. Wystarczy chwila roboty

Wodę wlewamy do garnka i gotujemy z cukrem, aż ten się dokładnie rozpuści. Powinniśmy otrzymać wodnisty syrop, który po przygotowaniu należy ostudzić w przewiewnym miejscu. W międzyczasie obieramy i wydrążamy dużego arbuza, tak, by uzyskać dwa kilogramy miąższu bez pestek. Arbuzową masę blendujemy na papkę, a z cytryn wyciskamy sok.

Owoce łączymy ze sobą, a następnie zalewamy chłodnym syropem. Na koniec do gotowej lemoniady dodajemy zgniecione w dłoniach listki mięty (w ten sposób oddadzą więcej aromatu) oraz pokrojone w cienkie plasterki limonki. Schładzamy lemoniadę w lodówce przez co najmniej półtorej godziny, choć nawet po tym czasie warto podawać ją z kostkami lodu. Arbuzowa lemoniada będzie idealnym ukojeniem pragnienia w upalny dzień. Smacznego!

Więcej o: