Połączenie ciasta z ziemniaków z sezonowymi owocami to prawdziwa klasyka, która wiele osób pamięta z beztroskich lat dzieciństwa. Mowa tu o knedlach, które właśnie latem smakują najlepiej. Wówczas wystarczy sięgnąć po dojrzałe, pachnące truskawki, a reszta dosłownie robi się sama. Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Znaj je niemal każdy i niemal każdy lubi się nimi zajadać. Knedle z truskawkami to bowiem piedestał wśród letnich obiadów i słodki kąsek, któremu ciężko się oprzeć. Banalnie proste danie to w gruncie rzeczy kulinarny banał. Wystarczy kilka produktów na ciasto, soczyste, truskawkowe nadzienie i gotowe! Później wystarczy całość ładnie zlepić, ugotować i podać - najlepiej smakują z masełkiem i cukrem, ale wiele osób lubuje się także w śmietance czy np. jogurcie.
Knedle z truskawkami muszą być lekkie i mięciutkie. Jeśli ciasto jest nieodpowiednio przygotowana, to możemy zapomnieć o letniej perfekcji. Tutaj zawinić mogą ziemniaki, dlatego najlepiej sięgnąć po bulwy typu C - są najbardziej sypkie i zwarte, dzięki czemu ładnie będą pracować, ciasto się nie rozkleiły, a smak wyjdzie po mistrzowsku!
Składniki:
Sposób przygotowania: