Knedle z truskawkami to mistrzowski smak tego lata. Poza soczystymi owocami, kluczem jest jędrne ciasto

Sezonowe rarytasy przejmują kuchnie! Przepis na knedle z truskawkami jest bezkonkurencyjny, a słodki obiad to w rzeczywistości przysłowiowa bułka z masłem. Wystarczy zadbać o dobrą bazę, jaką jest ciasto i soczyste, esencjonalne truskawki. Później polewamy całość masłem i można się rozpływać ze szczęścia!

Połączenie ciasta z ziemniaków z sezonowymi owocami to prawdziwa klasyka, która wiele osób pamięta z beztroskich lat dzieciństwa. Mowa tu o knedlach, które właśnie latem smakują najlepiej. Wówczas wystarczy sięgnąć po dojrzałe, pachnące truskawki, a reszta dosłownie robi się sama. Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Knedle z truskawkami - kultowy przepis na letni, słodki obiad

Znaj je niemal każdy i niemal każdy lubi się nimi zajadać. Knedle z truskawkami to bowiem piedestał wśród letnich obiadów i słodki kąsek, któremu ciężko się oprzeć. Banalnie proste danie to w gruncie rzeczy kulinarny banał. Wystarczy kilka produktów na ciasto, soczyste, truskawkowe nadzienie i gotowe! Później wystarczy całość ładnie zlepić, ugotować i podać - najlepiej smakują z masełkiem i cukrem, ale wiele osób lubuje się także w śmietance czy np. jogurcie

Knedle z truskawkami muszą być lekkie i mięciutkie. Jeśli ciasto jest nieodpowiednio przygotowana, to możemy zapomnieć o letniej perfekcji. Tutaj zawinić mogą ziemniaki, dlatego najlepiej sięgnąć po bulwy typu C - są najbardziej sypkie i zwarte, dzięki czemu ładnie będą pracować, ciasto się nie rozkleiły, a smak wyjdzie po mistrzowsku!

Zobacz wideo Knedle ze śliwkami z zasmażką z palonego masła i orzechów laskowych

Przepis na tradycyjne knedle z truskawkami - hojnie wypełnione i polane masłem

Składniki: 

  • 1 kg ugotowanych młodych ziemniaków,
  • 2 średnie jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • szczypta soli, 
  • 400 g truskawek,
  • cukier puder, 
  • masło, 
  • cukier kryształ do podania.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od obrania i ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie. 
  2. Bulwy przeciśnij przez praskę lub dokładnie ugnieć - brak grudek jest tu konieczny. 
  3. Ziemniaki przełóż do dużej miski, połącz z jajkami, solą i wymieszaj. Na koniec stopniowo dodawaj mąkę i zacznij dłonią wyrabiać ciasto. 
  4. Przygotuj truskawki. Owoce dokładnie umyj, pozbaw szypułek i przełóż do miski. Dodaj cukier puder i całość dokładnie zamieszaj. 
  5. Odrywaj kawałki ciasta, następnie uformuj je w dłoniach w owalny kształt i spłaszcz. Następnie połóż na środku truskawkę i szczelnie zlep końce tak, by owoc w całości był w środku.
  6. W dużym garnku zagotuj wodę i partiami wrzucaj knedle, od razu miesząjc, by nie przywarły do dna. Gotuj przez ok. 5 minut.
  7. Knedle z truskawkami serwuj z płynnym masłem, cukrem lub np. śmietaną. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.