• Link został skopiowany

Przepis na kopytka mięciutkie i delikatne jak chmurka. Jeśli chcesz osiągnąć perfekcję, zapamiętaj dwie zasady

Kochasz kopytka, ale wychodzą ci twarde, gumowate tak, że trzeba je żuć w nieskończoność? Dziś raz na zawsze przestaniesz się męczyć, ponieważ mamy dla ciebie przepis na kopytka, które są mięciutkie, delikatne i idealnie pasują do sosów i pieczeni. Co jest ważne? Dwie zasady. Jedna dotyczy mąki.
Kopytka w sosie pieczarkowym
Fot. Shutterstock, Anna Sulencka2

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kopytka to coś więcej niż ziemniaczane kluchy. To sposób na poprawę humoru i dla wielu z nas najlepszy comfort food, jaki można sobie wymarzyć. Tak, oczywiście nie należy zapominać o tym, że to chyba najlepszy sposób na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia, jednak oprócz szeregu zalet kopytka mają także jedną wadę - czasem wychodzą twarde i gumowate. Jeśli takie lubisz, w porządku, masz prawo. Jeśli jednak wolisz kopytka delikatne i mięciuteńkie, dziś podpowiemy ci, jak je zrobić, żeby mieć pewność, że zawsze będą wychodzić perfekcyjnie.

Do ciasta na kopytka dodaje się mąkę pszenną. I tego właśnie dotyczy pierwsza zasada idealnych kopytek: lepiej dołożyć, jak odjąć. Kolejną ważną zasadą jest wybór odpowiednich ziemniaków. Zarówno do kopytek, jak również klusków śląskich najlepiej sprawdza się ziemniaki mączyste, które zawierają dużo skrobi. Jeśli wybierzesz ziemniaki typu kulinarnego "A", będziesz dosypywać mąkę w nieskończoność, masa ciągle będzie lepka, a po ugotowaniu będą twarde. Na kopytka szukaj ziemniaków z oznaczeniem "C".

Mięciutkie i delikatne kopytka. Jak je zrobić?

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków, najlepiej mączystych
  • 1 niewielkie jajko
  • 200 g mąki pszennej (pamiętaj, by była niskiego typu przemiału)
  • sól
  • łyżka masła

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź i pozostaw do lekkiego przestudzenia. 
  2. Ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce, następnie przełóż do miski.
  3. Do ziemniaków wbij jajko i dodaj połowę mąki. Zacznij zagniatać ciasto, stopniowo dosypując mąkę. Konsystencja ciasta powinna być delikatna, lecz zwarta. Nie powinno kleić się do rąk. 
  4. Ciasto dokładnie wyrób i uformuj kulę. Następnie podziel ją na części i na stolnicy podsypanej mąką uformuj z nich rulony o średnicy ok. 3 cm. 
  5. Za pomocą ostrego noża wycinaj kluseczki w kształcie rombów. 
  6. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i masła. Kiedy zawsze, wrzucaj partiami kluseczki i w zależności od wielkości gotuj je ok. 2-3 minut. 

Tak przygotowane kopytka podawaj w swój lubiony sposób. Świetnie smakują z każdym sosem, ale także podsmażone na patelni z okrasą z boczku i cebuli.

Więcej o: