Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kopytka to coś więcej niż ziemniaczane kluchy. To sposób na poprawę humoru i dla wielu z nas najlepszy comfort food, jaki można sobie wymarzyć. Tak, oczywiście nie należy zapominać o tym, że to chyba najlepszy sposób na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia, jednak oprócz szeregu zalet kopytka mają także jedną wadę - czasem wychodzą twarde i gumowate. Jeśli takie lubisz, w porządku, masz prawo. Jeśli jednak wolisz kopytka delikatne i mięciuteńkie, dziś podpowiemy ci, jak je zrobić, żeby mieć pewność, że zawsze będą wychodzić perfekcyjnie.
Do ciasta na kopytka dodaje się mąkę pszenną. I tego właśnie dotyczy pierwsza zasada idealnych kopytek: lepiej dołożyć, jak odjąć. Kolejną ważną zasadą jest wybór odpowiednich ziemniaków. Zarówno do kopytek, jak również klusków śląskich najlepiej sprawdza się ziemniaki mączyste, które zawierają dużo skrobi. Jeśli wybierzesz ziemniaki typu kulinarnego "A", będziesz dosypywać mąkę w nieskończoność, masa ciągle będzie lepka, a po ugotowaniu będą twarde. Na kopytka szukaj ziemniaków z oznaczeniem "C".
Składniki:
Tak przygotowane kopytka podawaj w swój lubiony sposób. Świetnie smakują z każdym sosem, ale także podsmażone na patelni z okrasą z boczku i cebuli.