-
Haps
-
Jak przygotować
- Ciasto dla leniwych. Zrobisz je w 10 minut, a smakiem przebija babciny sernik. Aż grzech go nie spróbować
Ciasto dla leniwych. Zrobisz je w 10 minut, a smakiem przebija babciny sernik. Aż grzech go nie spróbować
Stwierdzenie, że jakieś ciasto jest lepsze od klasycznego sernika może być czymś ryzykownym. Jednak okazuje się, że taki wypiek istnieje, a jego wykonanie jest znacznie szybsze. Jak się je robi? To nic skomplikowanego, Wystarczy połączyć kilka produktów, włożyć do piekarnika i gotowe.
Zobacz wideo
Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik
Desery, które wykonujemy na rodzinne spotkania i uroczystości zawsze wychodzą wyśmienite i każdy je chwali. Jednak nie zawsze ma się czas i ochotę, by odtwarzać takie wymagające i skomplikowane receptury. Właśnie na takie sytuacje sprawdzają się przepisy, które robi się raz-dwa. Przykładem jest ten strudel z serowym wnętrzem. Dla niektórych jest on nawet lepszy od tradycyjnego sernika, który wykonywany jest przez babcie i mamy. Czy to prawda? Warto go zrobić i ocenić.
Przepis na strudel sernikowy
Składniki na ciasto
- 125 g masła,
- 3 szklanki mąki,
- opakowanie proszku do pieczenia,
- szklanka cukru,
- opakowanie cukru waniliowego.
Składniki na masę twarogową
- 3 opakowania tłustego twarogu,
- pół litra mleka,
- jajko,
- szklanka cukru,
- opakowanie cukru waniliowego.
Składniki dodatkowe
- suszone owoce np. rodzynki lub morele,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności przesiej mąkę do większej miski. Dodaj do niej cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszaj.
- Połowę uzyskanej mieszanki wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Do drugiej miski wrzuć cały twaróg, dodaj cukier i cukier waniliowy. Do całości dolej mleko i wbij jajka. Składniki zmiksuj do połączenia i uzyskania jednolitej masy.
- Całą powstałą masę przelej do blachy. Za pomocą szpatułki wyrównaj wierzch. Na masę wyłóż suszone owoce, a następnie rozłóż pozostałą część mieszanki zrobionej z mąki.
- Na koniec rozłóż pokrojone kawałki masła na całej powierzchni ciasta. Tak przygotowane włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez następne 30-40 minut.
- Po wypieczeniu ciasto wyjmij z urządzenia i obsyp cukrem pudrem.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl