Ciasto dla leniwych. Zrobisz je w 10 minut, a smakiem przebija babciny sernik. Aż grzech go nie spróbować

Stwierdzenie, że jakieś ciasto jest lepsze od klasycznego sernika może być czymś ryzykownym. Jednak okazuje się, że taki wypiek istnieje, a jego wykonanie jest znacznie szybsze. Jak się je robi? To nic skomplikowanego, Wystarczy połączyć kilka produktów, włożyć do piekarnika i gotowe.
Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik

Desery, które wykonujemy na rodzinne spotkania i uroczystości zawsze wychodzą wyśmienite i każdy je chwali. Jednak nie zawsze ma się czas i ochotę, by odtwarzać takie wymagające i skomplikowane receptury. Właśnie na takie sytuacje sprawdzają się przepisy, które robi się raz-dwa. Przykładem jest ten strudel z serowym wnętrzem. Dla niektórych jest on nawet lepszy od tradycyjnego sernika, który wykonywany jest przez babcie i mamy. Czy to prawda? Warto go zrobić i ocenić.

Przepis na strudel sernikowy

Składniki na ciasto

  • 125 g masła,
  • 3 szklanki mąki,
  • opakowanie proszku do pieczenia,
  • szklanka cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego.

Składniki na masę twarogową

  • 3 opakowania tłustego twarogu,
  • pół litra mleka,
  • jajko,
  • szklanka cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego.

Składniki dodatkowe

  • suszone owoce np. rodzynki lub morele,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności przesiej mąkę do większej miski. Dodaj do niej cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszaj.
  2. Połowę uzyskanej mieszanki wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Do drugiej miski wrzuć cały twaróg, dodaj cukier i cukier waniliowy. Do całości dolej mleko i wbij jajka. Składniki zmiksuj do połączenia i uzyskania jednolitej masy.
  4. Całą powstałą masę przelej do blachy. Za pomocą szpatułki wyrównaj wierzch. Na masę wyłóż suszone owoce, a następnie rozłóż pozostałą część mieszanki zrobionej z mąki.
  5. Na koniec rozłóż pokrojone kawałki masła na całej powierzchni ciasta. Tak przygotowane włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez następne 30-40 minut.
  6. Po wypieczeniu ciasto wyjmij z urządzenia i obsyp cukrem pudrem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.