-
Haps
-
Jak przygotować
- Pomidorowy HIT każdej imprezy. Jak zrobić pomidorowe pikle? Smak zwali cię z nóg, a najważniejsza jest zalewa
Pomidorowy HIT każdej imprezy. Jak zrobić pomidorowe pikle? Smak zwali cię z nóg, a najważniejsza jest zalewa
Kiedy myślimy o piklach lub marynowanych warzywach, na myśl od razu przychodzą nam ogórki. Jednak najlepsze pikle to wcale nie korniszony, a pomidorki. Jak zrobić idealne piklowane pomidorki? Z miejsca staną się hitem wśród przetworów, a ze stołu będą znikać jako pierwsze.
Więcej przepisów na domowe przetwory znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Marynowane pomidory to hit każdego grilla i spotkań w większym gronie. Moim zdaniem są lepsze od marynowanych ogórków i świetnie pasują do pieczeni i "na zagrychę". Przepis dostałam od cioci i robię je już od wielu lat i nie zdarzyło mi się jeszcze, by zmarnował się chociaż jeden słoik. Jak zrobić najlepsze pomidory? Oczywiście ważna jest zalewa - konkretny ocet robi robotę.
Fantastyczne pomidorki ze słoika - idealne do grilla i "na zagrychę"
Składniki:
- 1 kg małych pomidorów (mogą być koktajlowe)
- kilka ząbków czosnku (do każdego słoika włóż 3)
- liście laurowe (po 2 do słoika)
- ziele angielskie (po 3 do słoika)
- ziarna pieprzu (po 3 do słoika)
Zalewa:
- 4 szklanki wody
- 3 szklanki cukru (ja zazwyczaj dodaję mniej, ale w oryginalnym przepisie są trzy)
- 1 szklanka octu jabłkowego
- 1,5 łyżki soli
Pikle z pomudorów - sposób wykonania:
- Przygotuj czyste i wyparzone słoiki i na dno każdego z nich połóż w odpowiedniej ilości czosnek i przyprawy.
- Pomidory umyj i oderwij ogonki. Następnie włóż je do słoika. Nie muszą być ułożone zbyt ciasno - nie mogą być zgniecione.
- Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, cukier i sól. Dokładnie wymieszaj i zagotuj.
- Gorącą zalewą zalej słoiki i szczelnie je zakręć. Pozostaw do ostygnięcia.
- Teraz czas na pasteryzację. Przygotuj duży garnek i jego dno wyłóż ściereczką. Włóż do niego słoiki i zalej wodą do ok. 3/4 wysokości.
- Zagotuj całość na wolnym ogniu i gotuj przez ok. 10 minut. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Tak przygotowane pikle z pomidorów będą idealną przekąską podczas różnych spotkań, ale świetnie sprawdzą się także jako dodatek do sałatek i mięs. Jeśli znudziły ci się marynowane ogórki, koniecznie spróbuj marynowanych pomidorów - mistrzostwo.