Jak mrozić truskawki, żeby nie stały się zlepioną kulą? Metoda babci zawsze się sprawdza

Sezon owocowy w pełni, stąd coraz częściej pada pytanie, jak mrozić truskawki, żeby nie powstała jedna zlepiona kula. Moja babcia, która z niejednego pieca chleb jadła, ma swoje metody. Jak sama przyznaje, kiedyś tego sposobu używała wyłącznie do mrożenia pierogów, ale prawdza się także w innych przypadkach.
Zobacz wideo Plama z truskawek na ubraniu? Podpowiemy, jak ją usunąć

Kiedy w grę wchodzi typowo sezonowy przysmak, jakim bez wątpienia są owoce, wiele osób zastanawia się, jak zamrozić truskawki. W ten sposób można zatrzymać smaki lata na dłużej. Zdradzamy cenne wskazówki, które przydadzą się na co dzień.

Jak zamrozić truskawki? Zapomnij o zlepionej kulce owoców

Potrzeba matką wynalazków. W kuchni jest dokładnie tak samo. Kiedy pojawia się problem, szukasz prostego rozwiązania. Moja babcia jest mistrzem genialnych pomysłów. Pytając ją, jak zamrozić truskawki usłyszałam, że tak jak pierogi. Od razu wiedziałam, o co chodzi. Kiedy przed wigilią wspólnie lepiłyśmy prawie 200 sztuk i trzeba było je zamrozić pojawiał się problem jak to zrobić, żeby się nie posklejały. Rozwiązanie jest bardzo popularne i potrzebna będzie deska. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

  1. Usuń szypułki z każdej truskawki.
  2. Pod bieżącą zimną wodą umyj owoce.
  3. Dokładnie osusz je ręcznikiem papierowym.
  4. Ułóż truskawki na desce lub tacce, tak, aby żaden owoc nie sklejał się ze sobą.
  5. Włóż do zamrażalnika na pięć godzin.
  6. Po tym czasie wyciągnij truskawki. 
  7. Uderz deską kilka razy o stół, aż wszystkie owoce odpadną.
  8. Przesyp je do woreczków z klipsem i gotowe.

Do czego można wykorzystać mrożone truskawki?

Skoro wiesz już jak mrozić truskawki, koniecznie wypróbuj nasz domowy sposób. Kuchenny trik babci pozwoli ci wyciągać nawet po kilka owoców i już nigdy nie będziesz musiał rozmrażać wszystkich truskawek zlepionych w jedną całość. Mrożone truskawki idealnie nadają się jako dodatek do wielu ciast i nie tylko. Oto kilka propozycji:

  • polewa do naleśników,
  • kompot,
  • dżem,
  • koktajl,
  • domowe lody,
  • makaron z truskawkami,
  • pierogi z truskawkami,
  • mus owocowy.
Więcej o:
Copyright © Agora SA