Wśród kultowych, polskich dań nie sposób pominąć gołąbków, czyli kapuścianych zawijasów hojnie wypełnionych farszem. W klasycznej wersji smakują obłędnie, jednak warto je odrobinę podrasować i przede wszystkim włożyć w nie dużo miłości. Przepis babci z Podhala jest pod tym względem wyjątkowy - jednocześnie banalnie prosty i znakomity w najdrobniejszym szczególe.
Gołąbki rodem z Podhala, czyli klasyka z przepisu babci
Zdecydowanym numerem jeden w okresie letnim jest oczywiście kapusta, a jak kapusta to i domowej roboty gołąbki! Znakomite zawijasy to klasyka kuchni polskiej, i chociaż istnieje wiele wersji tego dania, to właśnie to podstawowe smakuje najlepiej. Poznaj zatem przepis rodem z Podhala, który kusi piękną prezencją, zapachem i swojskimi składnikami.
Gołąbki to przede wszystkim odpowiednio przygotowane liście kapusty. Zieloną główkę można sparzyć wkładając je do wrzątku, podgrzewając w mikrofali czy odrywając pojedyncze liście, które następnie zanurzamy we wrzątku. Na drugim miejscu jest farsz - podstawą jest mięso mielone, najlepiej łopatka wieprzowa. Nie może zabraknąć też ryżu, podsmażonej cebulki i przypraw. Trzeci etap to zawijanie, a później wystarczy wszystko ładnie dusić w bulionie, a następnie zaserwować z kremowym sosem pomidorowym. Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania
Przepis na klasyczne gołąbki babci z Podhala
Składniki:
- główka białej kapusty,
- 700 g mielonej łopatki wieprzowej,
- torebka ugotowanego ryżu,
- 1,5 szklanki bulionu lub drobiowego rosołu,
- cebula,
- 2 łyżki bułki tartej,
- sól,
- pieprz grubo mielony,
- czosnek,
- passata pomidorowa lub dwie łyżki przecieru pomidorowego,
- optymalnie zioła, świeża zielenina.
Sposób przygotowania:
- Kapustę pozbaw zewnętrznych liści. Główkę włóż do gotującej się, osolonej wody. W ten sposób sparzysz liście. Po kilku minutach wyciągnij warzywo, ostudź, a następnie delikatnie ściągaj liść po liściu.
- Każdy liść pozbaw twardego nerwu. Układaj je jeden na drugim.
- Teraz pora na przygotowanie farszu. Na początku pokrój drobno cebulę i podsmaż ją na złoty kolor.
- Do dużej miski przełóż zmielone mięso, ugotowany ryż, podsmażoną cebulkę, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę i bułkę tartą. Farsz dokładnie wyrabiaj dłonią, ważny by mięso ładnie się napowietrzyło, dzięki temu będzie o niebo lepsze.
- Porcję farszu nałóż na liść kapusty. Boki złóż do środka i ciasno zwijaj gołąbka, podobnie jak wygląda to przy robieniu krokietów. Czynność kontynuuj do wyczerpania farszu.
- Gołąbki przełóż do garnka, którego dno wyłożone jest liśćmi kapusty. Całość zalej bulionem połączonym z passatą lub przecierem i ziołami. Gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny - pod przykryciem. Smacznego!