Od kilku dni w Chorwacji można odwiedzać restaurację, w której podaje się polskie jedzenie. Znajduje się ona na wyspie Pag, jednej z największych na chorwackim wybrzeżu. Warto zaznaczyć, że to miejsce słynie z produkcji paskiego sera, który jest jednym z najbardziej znanych serów na świecie.
20 czerwca 2023 r. miało miejsce otwarcie nowej restauracji na wyspie Pag, która w swoim menu zawiera nie tylko lokalne dania i owoce morza, ale głównie opiera się na tradycyjnej kuchni polskiej. W menu restauracji znajduje się m.in. karkówka, kotlety schabowe oraz rosół z makaronem. Poza polskimi daniami można tam zamówić takie przysmaki jak krewetki, kalmary i grillowany łosoś. Czy polskie potrawy mają na celu przyciągnąć tam jeszcze więcej naszych rodaków? Taka polityka może jednak okazać się kontrowersyjna. Czy turyści jadą do Chorwacji, aby cieszyć się polską kuchnią? Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl
Chorwackie potrawy opierają się głównie na kuchni śródziemnomorskiej. Do tradycyjnych dań należą różne sezonowe warzywa oraz mięsa przyrządzane na ruszcie, owoce morza i dania rybne takie jak np. brodet, czyli chorwacka zupa rybna z pomidorami.
Inną potrawą wartą uwagi jest pašticada - duszone mięso wołowe w sosie z suszonych śliwek, z winem i przyprawami, podawane z makaronem lub ziemniakami. Oprócz tego na uwagę zasługuje sarmy, danie z liści kapusty lub winorośli, wypełnione mięsem i ryżem, zazwyczaj podawane z puree ziemniaczanym. Będąc w Chorwacji warto też kosztować lokalnych serów, oliwek i wina, które są znane na całym świecie z wysokiej jakości i dobrego smaku.