Sos musztardowy - idealny dodatek nie tylko do mięsa! W sam raz na letnie grillowanie

Sos musztardowy to ulubieniec wielu smakoszy. Zarówno w słodszej postaci, jak i tej nieco pikantniejszej nadaje potrawom znakomitego smaku. Zazwyczaj serwowany jest z mięsem, ale dobrze komponuje się także z rybami i jajkami.

Sos musztardowy - przepis klasyczny, który warto znać!

Przepis na sos musztardowy w klasycznym wydaniu jest prosty w wykonaniu. To świetny dodatek do drugiego dania. Jeżeli chcesz nieco bardziej urozmaicić swoje dania lub zachwycić gości podczas letniego grilla, to z pomocą przybędzie Ci poniższy przepis. Prosty, ale jakże wyrazisty!

Składniki:

  • około 1/2 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki musztardy
  • sól, pieprz - wedle uznania

Wykonanie w kilka chwil:

  1. Masło umieść na rozgrzanej patelni.
  2. Dodaj mąkę i wymieszaj. Wykonaj typową zasmażkę.
  3. Później dodaj wywar warzywny.
  4. Dołóż musztardę. Dopraw do smaku przyprawami.
  5. Całość mieszaj, aż zgęstnieje.
  6. Sos jest gotowy do podania.

Sos miodowo-musztardowy - coś dla fanów słodszych smaków 

Sos miodowo-musztardowy to dressing dobry nie tylko do mięsa. Świetnie urozmaici on domową pizzę, zapiekankę czy nawet zwykłą kanapkę. Połączenie wyrazistej musztardy i odrobiny miodowej słodyczy sprawi, że goście poproszą o dokładkę. Przepis znajduje się tutaj:

Składniki:

  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie oraz bazylia - do smaku

*Wartości można modyfikować wedle uznania.

Wykonanie:

  1. Połącz ze sobą musztardę, oliwę oraz miód.
  2. Dodaj ocet.
  3. Dopraw do smaku.
  4. Całość wymieszaj.
  5. Przed podaniem warto schłodzić.
Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser

Sos musztardowy - Thermomix zrobi go za Ciebie!

Masz ochotę na sos musztardowy? Thermomix to urządzenie, które pomoże Ci w wykonaniu wielu dań. Oto prosty przepis na sos musztardowy z Thermomixa:

Składniki:

  • około 300 ml wody - najlepiej przefiltrowanej
  • około 3-4 łyżek musztardy
  • pół domowej kostki rosołowej
  • sól, pieprz
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Wykonanie:

  1. Wodę umieść w naczyniu.
  2. Dalej podgrzej (6min/100 stopni/ 1)
  3. Po trzech minutach wrzuć kostkę, przyprawy oraz musztardę.
  4. Po minucie dodaj jogurt z rozrobioną skrobią. Zwiększ obroty do 3.
  5. Pod koniec procesu gotowania podkręć obroty do 6. Utrzymuj przez około 10 sekund.
  6. Sos jest gotowy!

Jajka w sosie musztardowym - pomysł na ciekawą i smaczną przystawkę. Poznaj babciny specjał

Jajka w sosie musztardowym to nie lada gratka dla lubiących dobrze zjeść! Przejdźmy zatem do wykonania. Poznajcie babciny przepis na musztardowe jajka.

Składniki:

  • 5-6 jajek
  • około 500 ml bulionu
  • 2 łyżeczki mąki
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki śmietany

Wykonanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo. Obierz je i przekrój na połówki.
  2. Podgrzej bulion.
  3. Wykonaj zaprawkę z mąki, wody i śmietany.
  4. Wyrównaj temperaturę bulionem.
  5. Wlej do bulionu i wymieszaj.
  6. Dodaj musztardę.
  7. Gotuj i mieszaj, aż sos zgęstnieje.
  8. Jajka umieść w sosie i chwilę podgrzej. Możesz je także po prostu polać sosem, bezpośrednio na talerzu.

Śledzie w sosie musztardowym - w sam raz na świąteczny stół!

Śledzie w sosie musztardowym to potrawa, której nie może zabraknąć zwłaszcza podczas świąt Bożego Narodzenia. Chcecie poznać mega przepis? Proszę bardzo, znajdziecie go tutaj:

Składniki:

  • około 150 ml majonezu
  • 130 ml musztardy francuskiej + 50 ml musztardy typu dijon
  • 1-2 łyżki miodu
  • sól, pieprz, kurkuma do smaku
  • cebula
  • około 650 g śledzi w oleju

Wykonanie:

  1. W misce umieść majonez, musztardy oraz miód.
  2. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj.
  3. Dodaj przyprawy.
  4. Śledzie odsącz z zalewy.
  5. Pokrój je następnie na kawałki. Jeżeli będą nadmiernie słone, możesz je namoczyć w wodzie.
  6. Cebule obierz i pokrój na cienkie krążki.
  7. Wszystko dołóż do miski.
  8. Wymieszaj ze sobą dokładnie.
  9. Odstaw do lodówki na noc.
  10. Gotowe!

Schab w sosie musztardowym z fasolką szparagową

Schab w sosie musztardowym z dodatkiem fasolki to propozycja na wykwintny obiad. Jeżeli spodziewacie się ważnych gości, to zdecydowanie polecamy Wam schab w musztardowej odsłonie. Oto przepis:

Składniki:

  • pół kilograma schabu bez kości
  • pół cebuli
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 łyżki musztardy
  • 1/3 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • około 1/4 śmietany bądź śmietanki
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

  1. Obierz cebulę, pokrój ją w kostkę i zeszklij na patelni.
  2. Dołóż do niej czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Wszystko podsmaż.
  4. Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w plastry.
  5. Umieść je na cebuli.
  6. Smaż przez kilka minut. Pamiętaj o odwróceniu na drugą stronę.
  7. Dodaj musztardę, miód i pieprz.
  8. Zalej bulionem. Gotuj przez 45-50 minut.
  9. Przewróć na drugą stronę.
  10. Fasolkę umyj, poobcinaj końce i zanurz ją w sosie.
  11. Przykryj garnek i gotuj przez kwadrans.
  12. Wykonaj zaprawdę ze śmietany, mąki i wody. Pamiętaj, aby wyrównać temperaturę. Zagotuj na małym ogniu.
  13. Gotowe.

Zobacz też: Lazania - jak przyrządzić włoski przysmak na rodzinny obiad? Przepis Ewy Wachowicz i nie tylko

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.