Sos musztardowy - przepis klasyczny, który warto znać!
Przepis na sos musztardowy w klasycznym wydaniu jest prosty w wykonaniu. To świetny dodatek do drugiego dania. Jeżeli chcesz nieco bardziej urozmaicić swoje dania lub zachwycić gości podczas letniego grilla, to z pomocą przybędzie Ci poniższy przepis. Prosty, ale jakże wyrazisty!
Składniki:
- około 1/2 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki musztardy
- sól, pieprz - wedle uznania
Wykonanie w kilka chwil:
- Masło umieść na rozgrzanej patelni.
- Dodaj mąkę i wymieszaj. Wykonaj typową zasmażkę.
- Później dodaj wywar warzywny.
- Dołóż musztardę. Dopraw do smaku przyprawami.
- Całość mieszaj, aż zgęstnieje.
- Sos jest gotowy do podania.
Sos miodowo-musztardowy - coś dla fanów słodszych smaków
Sos miodowo-musztardowy to dressing dobry nie tylko do mięsa. Świetnie urozmaici on domową pizzę, zapiekankę czy nawet zwykłą kanapkę. Połączenie wyrazistej musztardy i odrobiny miodowej słodyczy sprawi, że goście poproszą o dokładkę. Przepis znajduje się tutaj:
Składniki:
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka octu
- sól, pieprz, zioła prowansalskie oraz bazylia - do smaku
*Wartości można modyfikować wedle uznania.
Wykonanie:
- Połącz ze sobą musztardę, oliwę oraz miód.
- Dodaj ocet.
- Dopraw do smaku.
- Całość wymieszaj.
- Przed podaniem warto schłodzić.
Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser
Sos musztardowy - Thermomix zrobi go za Ciebie!
Masz ochotę na sos musztardowy? Thermomix to urządzenie, które pomoże Ci w wykonaniu wielu dań. Oto prosty przepis na sos musztardowy z Thermomixa:
Składniki:
- około 300 ml wody - najlepiej przefiltrowanej
- około 3-4 łyżek musztardy
- pół domowej kostki rosołowej
- sól, pieprz
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Wykonanie:
- Wodę umieść w naczyniu.
- Dalej podgrzej (6min/100 stopni/ 1)
- Po trzech minutach wrzuć kostkę, przyprawy oraz musztardę.
- Po minucie dodaj jogurt z rozrobioną skrobią. Zwiększ obroty do 3.
- Pod koniec procesu gotowania podkręć obroty do 6. Utrzymuj przez około 10 sekund.
- Sos jest gotowy!
Jajka w sosie musztardowym - pomysł na ciekawą i smaczną przystawkę. Poznaj babciny specjał
Jajka w sosie musztardowym to nie lada gratka dla lubiących dobrze zjeść! Przejdźmy zatem do wykonania. Poznajcie babciny przepis na musztardowe jajka.
Składniki:
- 5-6 jajek
- około 500 ml bulionu
- 2 łyżeczki mąki
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki śmietany
Wykonanie:
- Ugotuj jajka na twardo. Obierz je i przekrój na połówki.
- Podgrzej bulion.
- Wykonaj zaprawkę z mąki, wody i śmietany.
- Wyrównaj temperaturę bulionem.
- Wlej do bulionu i wymieszaj.
- Dodaj musztardę.
- Gotuj i mieszaj, aż sos zgęstnieje.
- Jajka umieść w sosie i chwilę podgrzej. Możesz je także po prostu polać sosem, bezpośrednio na talerzu.
Śledzie w sosie musztardowym - w sam raz na świąteczny stół!
Śledzie w sosie musztardowym to potrawa, której nie może zabraknąć zwłaszcza podczas świąt Bożego Narodzenia. Chcecie poznać mega przepis? Proszę bardzo, znajdziecie go tutaj:
Składniki:
- około 150 ml majonezu
- 130 ml musztardy francuskiej + 50 ml musztardy typu dijon
- 1-2 łyżki miodu
- sól, pieprz, kurkuma do smaku
- cebula
- około 650 g śledzi w oleju
Wykonanie:
- W misce umieść majonez, musztardy oraz miód.
- Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj.
- Dodaj przyprawy.
- Śledzie odsącz z zalewy.
- Pokrój je następnie na kawałki. Jeżeli będą nadmiernie słone, możesz je namoczyć w wodzie.
- Cebule obierz i pokrój na cienkie krążki.
- Wszystko dołóż do miski.
- Wymieszaj ze sobą dokładnie.
- Odstaw do lodówki na noc.
- Gotowe!
Schab w sosie musztardowym z fasolką szparagową
Schab w sosie musztardowym z dodatkiem fasolki to propozycja na wykwintny obiad. Jeżeli spodziewacie się ważnych gości, to zdecydowanie polecamy Wam schab w musztardowej odsłonie. Oto przepis:
Składniki:
- pół kilograma schabu bez kości
- pół cebuli
- 200 g fasolki szparagowej
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka masła
- 3-4 łyżki musztardy
- 1/3 łyżeczki miodu
- 1 łyżka oliwy
- około 1/4 śmietany bądź śmietanki
- pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
- Obierz cebulę, pokrój ją w kostkę i zeszklij na patelni.
- Dołóż do niej czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Wszystko podsmaż.
- Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w plastry.
- Umieść je na cebuli.
- Smaż przez kilka minut. Pamiętaj o odwróceniu na drugą stronę.
- Dodaj musztardę, miód i pieprz.
- Zalej bulionem. Gotuj przez 45-50 minut.
- Przewróć na drugą stronę.
- Fasolkę umyj, poobcinaj końce i zanurz ją w sosie.
- Przykryj garnek i gotuj przez kwadrans.
- Wykonaj zaprawdę ze śmietany, mąki i wody. Pamiętaj, aby wyrównać temperaturę. Zagotuj na małym ogniu.
- Gotowe.
Zobacz też: Lazania - jak przyrządzić włoski przysmak na rodzinny obiad? Przepis Ewy Wachowicz i nie tylko