Sos holenderski - idealny nie tylko do szparagów. Proste przepisy na sos w różnych wydaniach

Sos holenderski wbrew nieco wprowadzającej w błąd nazwie, został wymyślony przez Francuzów. Prawdopodobnie po raz pierwszy powstał w XVI wieku. Zaletą tego sosu jest przede wszystkim jego uniwersalność. Opierając się na nim, można wykreować inne przepyszne dressingi. Jak je przygotować?

Sos holenderski - przepis, który zawsze wychodzi

Interesuje cię przepis na sos holenderski? Jego wykonanie jest banalnie proste! Wystarczy kilka składników, aby cieszyć się jego niesamowitym smakiem. Potrzebne są żółtka, odrobina przypraw, cytryna i masło - najlepiej swojskie.

Jak zrobić sos holenderski? Oto prosty przepis:

Składniki:

  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • około 4 żółtek
  • około 100 g masła
  • przyprawy: sól, biały pieprz

Wykonanie:

  1. Żółtka ubij na puszystą pianę.
  2. Dodaj sok z cytryny.
  3. Dodaj przyprawy.
  4. Rozpuść masło.
  5. Dodaj gorące masło.
  6. Sos powinien być stosunkowo gęsty.

Sos holenderski - przepisy w różnych odsłonach. "Holender" robiony w słoiku

Przepisy na sos holenderski są niezwykle różnorodne. Można wykonać je na wiele sposobów. Nie tylko jeżeli chodzi o lekką modyfikację składników, ale i samą technikę wykonania. Dwie rzeczy są pewne - przepisy na sos holenderski są szybkie i proste w przygotowaniu. Do poniższego przepisu, będzie potrzebny nam sporej wielkości szklany słoik.

Składniki:

  • 3-4 żółtka
  • odrobina soli
  • 100 g masła
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

  1. Rozpuść masło i następnie ostudź do pokojowej temperatury.
  2. Umieść żółtka w słoiku. Dodaj sok z cytryny oraz sól.
  3. Weź blender i wszystko dokładnie zmiksuj w słoiku.
  4. Stopniowo wlewaj masło, jednocześnie pamiętając o miksowaniu.
Zobacz wideo Lasagne z ricottą i szpinakiem według Matteo Brunettiego

Sos holenderski - Thermomix pomoże w wykonaniu delikatnego sosu

Jak zrobić prosty sos holenderski? Thermomix to doskonałe narzędzie także do tego, aby w łatwy sposób przyrządzić domowej roboty sos. Urządzenie zdecydowanie ułatwi nam proces gotowania. Przejdźmy zatem do przepisu:

Składniki:

  • sól, pieprz - do smaku
  • 50 g białego wina
  • 1 sporej wielkości łyżka soku z cytryny
  • około 130 g masła
  • 3-4 żółtka

Wykonanie:

  1. Przygotuj urządzenie.
  2. Załóż "motylek".
  3. Wszystkie składniki na sos umieść w naczyniu miksującym.
  4. Gotuj przez około 6 minut w 70 stopniach Celsjusza na 2 obrotach.
  5. Sos jest gotowy do podania.

Sos holenderski - do czego najlepiej pasuje?

Do czego najlepiej podawać sos holenderski? W gruncie rzeczy nie ma w tym względzie ograniczeń. Sos holenderski charakteryzuje się aksamitną konsystencją i bardzo delikatnym smakiem. To dobry dodatek zarówno do warzyw, mięsa, jak i gotowanych jajek. Najczęściej używa się go do szparagów. Nie jest to jednak regułą. Co więcej, na bazie sosu holenderskiego możemy wykonać całe mnóstwo innych dressingów. Zatem jeżeli lubimy kuchenne modyfikacje, to sos holenderski jest dobrą bazą pod inne dressingi. Warto zaznaczyć, że zarówno same składniki, jak i sposób wykonania, można dowolnie modyfikować. Nic więc dziwnego, że sos holenderski jest niezwykle popularny nie tylko we Francji, ale też w Holandii czy Belgii.

Zobacz też: Lazania - jak przyrządzić włoski przysmak na rodzinny obiad? Przepis Ewy Wachowicz i nie tylko

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.