Interesuje cię przepis na sos holenderski? Jego wykonanie jest banalnie proste! Wystarczy kilka składników, aby cieszyć się jego niesamowitym smakiem. Potrzebne są żółtka, odrobina przypraw, cytryna i masło - najlepiej swojskie.
Jak zrobić sos holenderski? Oto prosty przepis:
Składniki:
Wykonanie:
Przepisy na sos holenderski są niezwykle różnorodne. Można wykonać je na wiele sposobów. Nie tylko jeżeli chodzi o lekką modyfikację składników, ale i samą technikę wykonania. Dwie rzeczy są pewne - przepisy na sos holenderski są szybkie i proste w przygotowaniu. Do poniższego przepisu, będzie potrzebny nam sporej wielkości szklany słoik.
Składniki:
Wykonanie:
Jak zrobić prosty sos holenderski? Thermomix to doskonałe narzędzie także do tego, aby w łatwy sposób przyrządzić domowej roboty sos. Urządzenie zdecydowanie ułatwi nam proces gotowania. Przejdźmy zatem do przepisu:
Składniki:
Wykonanie:
Do czego najlepiej podawać sos holenderski? W gruncie rzeczy nie ma w tym względzie ograniczeń. Sos holenderski charakteryzuje się aksamitną konsystencją i bardzo delikatnym smakiem. To dobry dodatek zarówno do warzyw, mięsa, jak i gotowanych jajek. Najczęściej używa się go do szparagów. Nie jest to jednak regułą. Co więcej, na bazie sosu holenderskiego możemy wykonać całe mnóstwo innych dressingów. Zatem jeżeli lubimy kuchenne modyfikacje, to sos holenderski jest dobrą bazą pod inne dressingi. Warto zaznaczyć, że zarówno same składniki, jak i sposób wykonania, można dowolnie modyfikować. Nic więc dziwnego, że sos holenderski jest niezwykle popularny nie tylko we Francji, ale też w Holandii czy Belgii.
Zobacz też: Lazania - jak przyrządzić włoski przysmak na rodzinny obiad? Przepis Ewy Wachowicz i nie tylko