Miękkie, puszyste i aksamitne. Takie właśnie jest to ciasto. Nie wymaga pieczenia, a jedynie wymieszania kilku składników i odstawienia do lodówki. Gdy je podasz do kawy, zniknie szybciej, niż ci się wydaje. Wykorzystaj te owoce, by było jeszcze smaczniejsze.
Fot. unsplash.com, Aneta Voborilova
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Czereśniowy cobbler
Ciasta, które nie wymagają pieczenia, są ulubionym wyborem wielu z nas. To właśnie je wykonuje się w ekspresowym tempie, a do tego nie musimy mieć innych sprzętów niż mikser i lodówka. Przedstawiona przez nas propozycja to letnie orzeźwienie, które dobre jest nie tylko jako dodatek do kawy. Co jest w nim takiego wyjątkowego? Pianka, której bazą są jagody. Nie tylko nadają odpowiedniego smaku, lecz także koloru, który urzeknie każdego.
REKLAMA
Przepis na jagodowiec bez pieczenia
Składniki na masę jagodową:
3 szklanki jagód,
1,5 szklanki śmietanki kremówki 30 proc.,
4 opakowania serka homogenizowanego waniliowego,
3 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru,
5 łyżek żelatyny w proszku,
pół szklanki wrzątku.
Składniki na masę śmietankową:
1,5 szklanki śmietanki kremówki 30 proc.,
100 g białej czekolady,
2 łyżki żelatyny w proszku.
Składniki dodatkowe:
opakowanie herbatników.
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności przygotuj masę jagodową. Jagody dokładnie przemyj pod bieżącą wodą. Następnie przenieś je do większego naczynia i zblenduj na gładko.
W kubku z gorącą wodą rozpuść żelatynę w proszku i odstaw ją do przestudzenia. W międzyczasie na dnie blaszki wyłóż jedną warstwę herbatników.
Śmietankę wyjmij z lodówki i ubij ją na sztywną pianę. Co jakiś czas wsypuj cukier puder, cały czas mieszając.
Kolejnym krokiem jest dodanie do piany serków homogenizowanych oraz zblendowanych jagód. Jednak rób to stopniowo, cały czas miksując. Na sam koniec wlej rozpuszczoną żelatynę, zamieszaj. Tak przygotowaną masę owocową wylej na warstwę ciastek i włóż do lodówki na kilka minut.
Teraz czas na przyrządzenie masy śmietankowej. Białą czekoladę rozpuść w śmietance, żelatynę w gorącej wodzie. Pozostaw obie mieszanki do wystudzenia.
Następnie połącz z sobą żelatynę i masę czekoladową, dokładnie zamieszaj. Wylej ją na całej powierzchni zastygniętej masy jagodowej. Wierzch wyrównaj szpatułką.
Takie ciasto włóż do lodówki do stężenia. Następnie pokrój na mniejsze kawałki i podawaj.