Strzelczyk zrobił ciasto z letnimi przysmakami. Przypomina klasyczny sernik, lecz to coś lepszego

Sernik to ciasto, które jest pierwszym wyborem wielu z nas. Wyróżnia je delikatny, lecz aromatyczny smak i słodkie wnętrze. Tomasz Strzelczyk postanowił jeszcze bardziej podkręcić ten tradycyjny wypiek i dodał przysmak, który najlepszy jest latem. Takiego połączenia nie zna prawie nikt.
Zobacz wideo Sernik PI?A COLADA - wariacja na temat słynnego wakacyjnego koktajlu

Nie ma nic lepszego od słodkiego przysmaku, który od razu po włożeniu do ust się w nich rozpływa. Takim przysmakiem jest sernik, który wykonywany jest na wszystkie rodzinne imprezy, uroczystości, a także jako dodatek do kawy. Jednak Tomasz Strzelczyk postanowił trochę zmodyfikować ten klasyczny przepis. Masę sernikową umieścił na puszystym spodzie, wyłożył ją świeżymi truskawkami, a także posypał kruszonką. W ten sposób powstał przysmak lata, którego nie może zabraknąć na twoim stole.

Przepis pochodzi z oficjalnego kanału YouTube Tomasza Strzelczyka.

Przepis na ciasto ucierane Tomasza Strzelczyka

Składniki na kruszonkę

  • 60 g mąki krupczatki,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 120 g drobnego cukru,
  • 150 g masła.

Składniki na masę serową

  • 900 g twarogu półtłustego,
  • 100 g cukru,
  • 4 żółtka,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 40 g budyniu śmietankowego w proszku.

Składniki na spód

  • 200 g masła,
  • 150 g drobnego cukru,
  • 4 jajka,
  • 170 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki krupczatki,
  • 70 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g śmietany 18%.

Składniki dodatkowe 

  • 700 g truskawek.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności przygotuj kruszonkę. W rondelu umieść masło i rozpuść je na małym ogniu, odstaw je do lekkiego przestudzenia. Do miski wsyp obie mąk i cukier, dolej chłodniejsze masło. Całość wymieszaj do momentu uzyskania grudek.
  2. Teraz czas na przyrządzenie masy serowej. Do dużej miski przełóż zmielony ser, dodaj cukier i całość miksuj za pomocą miksera. Stopniowo dodawaj oddzielone od białek żółtka, cały czas mieszając.
  3. To takiej masy wlej słodką śmietankę, a następnie wsyp łyżkę budyniu w proszku. Całość dokładnie zmiksuj na jednolitą i gładką masę.
  4. Gdy kruszonka i masa serowa jest gotowa, czas przyrządzić spód. Do miski przenieś masło, wsyp cukier i utrzyj składniki na jasną i puszystą masę.
  5. Kiedy masa ma odpowiednią konsystencję, dodawaj stopniowo jajka, cały czas miksując. Teraz czas na dodanie kwaśnej śmietany, proszku do pieczenia i wszystkich podanych mąk. Dokładnie wymieszaj, by ciasto było gładkie i jednolite.
  6. Masę wysmaruj niewielką ilością masła. Następnie na dno wyłóż przygotowane ciasto, wyrównaj je za pomocą szpatułki.
  7. Na cieście wyłóż masę serową, lecz pamiętaj, by nie mieszać obu mas. Powinny one być dwiema osobnymi warstwami.
  8. Truskawki dokładnie przemyj, oderwij z nich szypułki i przekrój na pół. Ułóż je na całej powierzchni ciasta. Na koniec obsyp całość przyrządzoną kruszonką.
  9. Tak przygotowane włóż do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz przez około 1 godzinę. Po upływie tego czasu wyjmij je z urządzenia i pozostaw do wystudzenia.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: