-
Haps
-
Jak przygotować
- Strzelczyk zrobił ciasto z letnimi przysmakami. Przypomina klasyczny sernik, lecz to coś lepszego
Strzelczyk zrobił ciasto z letnimi przysmakami. Przypomina klasyczny sernik, lecz to coś lepszego
Sernik to ciasto, które jest pierwszym wyborem wielu z nas. Wyróżnia je delikatny, lecz aromatyczny smak i słodkie wnętrze. Tomasz Strzelczyk postanowił jeszcze bardziej podkręcić ten tradycyjny wypiek i dodał przysmak, który najlepszy jest latem. Takiego połączenia nie zna prawie nikt.
Zobacz wideo
Sernik PI?A COLADA - wariacja na temat słynnego wakacyjnego koktajlu
Nie ma nic lepszego od słodkiego przysmaku, który od razu po włożeniu do ust się w nich rozpływa. Takim przysmakiem jest sernik, który wykonywany jest na wszystkie rodzinne imprezy, uroczystości, a także jako dodatek do kawy. Jednak Tomasz Strzelczyk postanowił trochę zmodyfikować ten klasyczny przepis. Masę sernikową umieścił na puszystym spodzie, wyłożył ją świeżymi truskawkami, a także posypał kruszonką. W ten sposób powstał przysmak lata, którego nie może zabraknąć na twoim stole.
Przepis pochodzi z oficjalnego kanału YouTube Tomasza Strzelczyka.
Przepis na ciasto ucierane Tomasza Strzelczyka
Składniki na kruszonkę
- 60 g mąki krupczatki,
- 150 g mąki pszennej,
- 120 g drobnego cukru,
- 150 g masła.
Składniki na masę serową
- 900 g twarogu półtłustego,
- 100 g cukru,
- 4 żółtka,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 40 g budyniu śmietankowego w proszku.
Składniki na spód
- 200 g masła,
- 150 g drobnego cukru,
- 4 jajka,
- 170 g mąki pszennej,
- 100 g mąki krupczatki,
- 70 g mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g śmietany 18%.
Składniki dodatkowe
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności przygotuj kruszonkę. W rondelu umieść masło i rozpuść je na małym ogniu, odstaw je do lekkiego przestudzenia. Do miski wsyp obie mąk i cukier, dolej chłodniejsze masło. Całość wymieszaj do momentu uzyskania grudek.
- Teraz czas na przyrządzenie masy serowej. Do dużej miski przełóż zmielony ser, dodaj cukier i całość miksuj za pomocą miksera. Stopniowo dodawaj oddzielone od białek żółtka, cały czas mieszając.
- To takiej masy wlej słodką śmietankę, a następnie wsyp łyżkę budyniu w proszku. Całość dokładnie zmiksuj na jednolitą i gładką masę.
- Gdy kruszonka i masa serowa jest gotowa, czas przyrządzić spód. Do miski przenieś masło, wsyp cukier i utrzyj składniki na jasną i puszystą masę.
- Kiedy masa ma odpowiednią konsystencję, dodawaj stopniowo jajka, cały czas miksując. Teraz czas na dodanie kwaśnej śmietany, proszku do pieczenia i wszystkich podanych mąk. Dokładnie wymieszaj, by ciasto było gładkie i jednolite.
- Masę wysmaruj niewielką ilością masła. Następnie na dno wyłóż przygotowane ciasto, wyrównaj je za pomocą szpatułki.
- Na cieście wyłóż masę serową, lecz pamiętaj, by nie mieszać obu mas. Powinny one być dwiema osobnymi warstwami.
- Truskawki dokładnie przemyj, oderwij z nich szypułki i przekrój na pół. Ułóż je na całej powierzchni ciasta. Na koniec obsyp całość przyrządzoną kruszonką.
- Tak przygotowane włóż do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz przez około 1 godzinę. Po upływie tego czasu wyjmij je z urządzenia i pozostaw do wystudzenia.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl