Jeśli szukasz łatwego i pysznego przepisu na śniadanie, a jajecznica i kanapki już nieco ci się znudziły, mamy dla ciebie przepis na pancakes, które są tak puszyste, że bardziej przypominają chmurkę, niż śniadaniowe placuszki. Jak je zrobić? Kluczem jest piana.
LELACHANOK /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej pomysłów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
W ogóle pancakes są fantastyczne i zawsze świetnie smakują, ale japońskie pancakes są kilka poziomów wyżej, jeśli chodzi o smak i delikatność. Wysokie, wyrośnięte placuszki są hitem w Japonii i Korei, a przepis jest bardzo prosty i nie wymaga od kucharza wyjątkowych zdolności. Co jest ważne? Na pewno nie należy się spieszyć - żeby japońskie pankejki pięknie poszły w górę, smaż je na wolnym ogniu, najlepiej pod przykryciem. Będą fantastyczne.
Puszyste, wysokie i delikatne. Przepis na pankejki po japońsku
Składniki:
100 g mąki pszennej, najlepiej niskiego typu przemiału
60 ml letniego mleka
ok. 30 g roztopionego masła
3 średnie żółtka
15 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii
Składniki na pianę:
6 białek
60 g cukru
szczypta soli
Japońskie pancakes - sposób wykonania:
Zacznij od zrobienia piany z białek. Wlej je do czystej, suchej miski, dodaj szczyptę soli i za pomocą miksera na wysokich obrotach ubij na sztywno. Następnie stopniowo dodawaj cukier i miksuj do momentu, aż piana zacznie się błyszczeć.
Do kolejnej miski wlej żółtka, dodaj mleko, masło oraz cukier i wanilię. Zmiksuj całość i dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie zmiksuj, tylko do momentu połączenia składników.
Do ciasta stopniowo dodawaj pianę z białek i delikatnie mieszaj, by piana nie straciła swojej konsystencji.
Przygotuj patelnię, najlepiej głęboką i lekko ją natłuść np. olejem lub masłem klarowanym. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na gorącą patelnię porcje ciasta na pankejki i smaż na wolny ogniu pod przykryciem, by placuszki urosły i dopiekły się w środku.
Tak przygotowane pancakes świetnie smakują ze wszystkimi dodatkami. Proponuje podawać je z cukrem pudrem i sezonowymi owocami - to najlepsze śniadanie na każdy wakacyjny dzień.