Czegoś tak puszystego i delikatnego w życiu nie jedliście. Jak zrobić japońskie pancakes? To prostsze niż racuchy

Jeśli szukasz łatwego i pysznego przepisu na śniadanie, a jajecznica i kanapki już nieco ci się znudziły, mamy dla ciebie przepis na pancakes, które są tak puszyste, że bardziej przypominają chmurkę, niż śniadaniowe placuszki. Jak je zrobić? Kluczem jest piana.

Więcej pomysłów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

W ogóle pancakes są fantastyczne i zawsze świetnie smakują, ale japońskie pancakes są kilka poziomów wyżej, jeśli chodzi o smak i delikatność. Wysokie, wyrośnięte placuszki są hitem w Japonii i Korei, a przepis jest bardzo prosty i nie wymaga od kucharza wyjątkowych zdolności. Co jest ważne? Na pewno nie należy się spieszyć - żeby japońskie pankejki pięknie poszły w górę, smaż je na wolnym ogniu, najlepiej pod przykryciem. Będą fantastyczne. 

Puszyste, wysokie i delikatne. Przepis na pankejki po japońsku

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej, najlepiej niskiego typu przemiału
  • 60 ml letniego mleka
  • ok. 30 g roztopionego masła
  • 3 średnie żółtka
  • 15 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii

Składniki na pianę:

  • 6 białek
  • 60 g cukru
  • szczypta soli

Japońskie pancakes - sposób wykonania:

  1. Zacznij od zrobienia piany z białek. Wlej je do czystej, suchej miski, dodaj szczyptę soli i za pomocą miksera na wysokich obrotach ubij na sztywno. Następnie stopniowo dodawaj cukier i miksuj do momentu, aż piana zacznie się błyszczeć. 
  2. Do kolejnej miski wlej żółtka, dodaj mleko, masło oraz cukier i wanilię. Zmiksuj całość i dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie zmiksuj, tylko do momentu połączenia składników. 
  3. Do ciasta stopniowo dodawaj pianę z białek i delikatnie mieszaj, by piana nie straciła swojej konsystencji. 
  4. Przygotuj patelnię, najlepiej głęboką i lekko ją natłuść np. olejem lub masłem klarowanym. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na gorącą patelnię porcje ciasta na pankejki i smaż na wolny ogniu pod przykryciem, by placuszki urosły i dopiekły się w środku. 

Tak przygotowane pancakes świetnie smakują ze wszystkimi dodatkami. Proponuje podawać je z cukrem pudrem i sezonowymi owocami - to najlepsze śniadanie na każdy wakacyjny dzień. 

Więcej o: