Zamiast dodawać do zupy, zalej wrzątkiem i popijaj. Efekt będzie taki, że spodnie zaczną spadać (nie tylko z wrażenia)

W wielu polskich przepisach jest standardowy zestaw przypraw, a mianowicie sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Jednak bardzo niewiele osób wie, że jedna z tych przypraw nie tylko podkręca smak różnych zup i sosów, ale ma także inne, magiczne właściwości, cenne zarówno dla zdrowia, jak również wyglądu. Wystarczy zalać wrzątkiem i popijać, a po trzech dniach zobaczysz efekty.

Więcej porad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Nie od dziś wiadomo, że niektóre zioła mają w sobie ukrytą, tajemną moc, która może w prosty sposób przyczynić się do rozwiązania szeregu problemów ze zdrowiem, snem, urodą, czy choćby kiepskim nastrojem. Okazuje się, że jedna z najpopularniejszych przypraw w naszych kuchniach może pomóc rozprawić się z problemami trawiennymi, oponką na brzuchu i problemami z włosami i cerą. Co to za magiczne zioło? Chodzi o liście laurowe. 

Zamiast dodawać do zupy, zalej wrzątkiem - nieznane właściwości liście laurowych

Liście laurowe dodajemy do sosów, zup, by wzmocnić ich smak i aromat. Rozrzucamy także w kuchennych szafkach, jeśli mamy problem z molami spożywczymi, ale raczej nikt nie przygotowuje naparu z tych aromatycznych liści. Napar z liści laurowych spożywany w określony sposób wykazuje działania, które mogą być fantastycznym dodatkiem w walce o zrzucenie zbędnych kilogramów (oczywiście razem ze zdrowym odżywianiem i aktywnością fizyczną). Herbatka z liści laurowych obniża poziom cukru we krwi oraz poziom złego cholesterolu, przyśpiesza metabolizm, i oczyszcza organizm z toksyn, poprzez wsparcie pracy wątroby i nerek. Poprawia także wygląd włosów, sprawia, że są mocniejsze i lśniące, a cera nabiera blasku i zdrowego wyglądu. Napar z liści wawrzynu może także złagodzić bóle reumatyczne i przynieść ulgę w bólu stawów. 

Jak zrobić napar z liści laurowych i jak go stosować?

Przygotowanie prozdrowotnego naparu z liści laurowych jest bardzo proste. Wystarczy, że ok. 5-6 g liści laurowych włożysz do garnka i zalejesz wrzątkiem. Następnie należy je przez chwilę gotować i odstawić w chłodnej miejsce na kilka godzin. Tak przygotowaną herbatkę pij po łyku co 5 godzin. W ciągu doby nie powinno wypijać się więcej niż 250 ml naparu. Pamiętaj, że kurację naparem można stosować maksymalnie przez trzy dni, później zalecana jest tygodniowa przerwa. Jednak pierwsze efekty możesz zaobserwować już po pierwszych dniach kuracji - zniknie uczucie ciężkości i senności po posiłkach. 

Herbatka z liści laurowych. Czy każdy może ją stosować?

Trzeba wiedzieć, że nie wszystkie osoby powinny stosować napary z liści wawrzynu. Nie poleca się go kobietom w ciąży i starających się o dziecko. Szczególną uwagę powinny na to zwrócić uwagę osoby, które przyjmują leki na obniżenie poziomu cukru, ponieważ połączenie tych środków i naparu może skutkować pojawieniem się hipoglikemii. Dlatego każdy, kto przyjmuje jakiekolwiek leki na stałe, przed rozpoczęciem kuracji herbatką z liści laurowych powinien zasięgnąć opinii lekarza. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.