Młoda kapusta - przepis, który oburzył internautów. "Jest pyszna!", "Milcz pani, jak się nie znasz"

Młoda kapusta to warzywo niekończącego się potencjału i w sezonie robimy z niej kulinarne cuda. Ostatnio jeden z przepisów na młodą kapustę wywołał niemałe poruszenie na jednej z facebookowych grup zrzeszających miłośników gotowania. "Tak zrobić młodą kapustę?! Kto to słyszał?".

Więcej przepisów na młodą kapustę znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Młoda kapusta jest przepyszna w każdym wydaniu i chociaż najczęściej po prostu dusimy ją z boczkiem lub zasmażamy, możemy zrobić z niej naprawdę wiele innych pyszności. Jeden z przepisów na młodą kapustę wywołał poruszenie wśród internautów - część zachwalała recepturę, część twierdziła, że to niedopuszczalne i nigdy nie widzieli czegoś takiego. Chodzi o kiszenie młodej kapusty. 

"Milcz pani, jak się nie znasz", czyli kłótnia na Facebooku o kapustę

Trzeba zacząć od tego, że istnieją ludzie, którzy swoje sposoby i przepisy uważają za najlepsze i nie biorą nawet pod uwagę, że można zrobić coś inaczej. Tak jest na przykład w przypadku rosołu, który "każdy robi najlepiej i w jedyny właściwy sposób". Okazuje się, że internetowy świat jest również pełen "kapuścianych purystów", którzy jak lwy bronili swojej opinii na temat kiszenia młodej kapusty.

W jednym z postów grupowiczka Ewa zapytała pozostałych o sprawdzony przepis na kiszoną młodą kapustę i się zaczęło. "Kisić młodą kapustę? Chyba żartujesz". "Co wy wiecie, jest pyszna! Delikatna i chrupiąca". "Przecież się nie da, kisi się tylko starą". "Milcz pani, jak się nie znasz", "Ja dodaję koperek". 

To tylko część komentarzy, a niektóre były wręcz wulgarne. Oczywiście najwięcej do powiedzenia miały osoby, które nie mają potrzeby spojrzenia na kwestię gotowania szerzej i dla nich kiszenie młodej kapusty było głupotą i wydziwianiem. My jednak doskonale wiemy, że młoda kapusta po ukiszeniu jest przepyszna, zdrowa i chrupiąca, a ten przepis jest sprawdzony już przez lata. 

Młoda kapusta - przepis. Upchnij ją w słoiki i zrób najlepszą kiszonkę

Składniki:

  • 4 kg młodej kapusty (waga po oderwaniu twardych liści)
  • na każdy kg kapusty, jedna łyżka soli kamiennej
  • 4-6 ząbków czosnku
  • ok. 600-700 g marchewki, może być młoda
  • pęczek koperku (opcjonalnie)
  • posiekany por (opcjonalnie)

Młoda kiszona kapusta - sposób wykonania:

  1. Kapustę dość drobno poszatkuj i przełóż do miski. Dodaj obraną i startą na tarce marchewkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, a także drobno pokrojonego pora i posiekany koperek. 
  2. Dodaj cztery pełne łyżki soli kamiennej niejodowanej i całość dokładnie wymieszaj, gniotąc warzywa w rękach (rób to w gumowych rękawiczkach).
  3. Kiedy warzywa zaczną już puszczać sok, odłóż miskę na 2-3 godziny. Następnie ponownie wymieszaj warzywa i włóż do glinianej miski lub kamionki i porządnie dociśnij. 
  4. Wierzch dodatkowo obciąż np. słojem wody ustawionym na talerzu i pozostaw do kiszenia na 2-3 dni. Po upływie tego czasu masz już pyszną kapustę małosolną. Jeśli chcesz, by była nieco bardziej intensywna w smaku, daj jej jeszcze 2 dni. 
  5. Kiedy kapusta będzie miała już idealny smak, przełóż ją do wyparzonych i czystych słoików. Przechowuj w lodówce lub innym chłodnym miejscu. 

Tak przygotowana młoda kapusta jest delikatna, słodsza niż tradycyjna kiszona kapusta, ale również zawiera mnóstwo wartości odżywczych i naturalnie wspiera układ trawienny. Świetnie nadaje się jako surówka do obiadu, ale genialnie smakuje także na kanapce, w domowych burgerach i prosto ze słoika. Jeśli dotychczas myśleliście, że można kisić jedynie starą kapustę i to najlepiej na jesieni i broń Boże nie w czasie pełni księżyca, lepiej porzućcie stereotypowe myślenie i zróbcie najlepszą kiszonkę z sezonowego warzywa. Jest pycha. 

Więcej o: