Więcej przepisów na młodą kapustę znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Młoda kapusta jest przepyszna w każdym wydaniu i chociaż najczęściej po prostu dusimy ją z boczkiem lub zasmażamy, możemy zrobić z niej naprawdę wiele innych pyszności. Jeden z przepisów na młodą kapustę wywołał poruszenie wśród internautów - część zachwalała recepturę, część twierdziła, że to niedopuszczalne i nigdy nie widzieli czegoś takiego. Chodzi o kiszenie młodej kapusty.
Trzeba zacząć od tego, że istnieją ludzie, którzy swoje sposoby i przepisy uważają za najlepsze i nie biorą nawet pod uwagę, że można zrobić coś inaczej. Tak jest na przykład w przypadku rosołu, który "każdy robi najlepiej i w jedyny właściwy sposób". Okazuje się, że internetowy świat jest również pełen "kapuścianych purystów", którzy jak lwy bronili swojej opinii na temat kiszenia młodej kapusty.
W jednym z postów grupowiczka Ewa zapytała pozostałych o sprawdzony przepis na kiszoną młodą kapustę i się zaczęło. "Kisić młodą kapustę? Chyba żartujesz". "Co wy wiecie, jest pyszna! Delikatna i chrupiąca". "Przecież się nie da, kisi się tylko starą". "Milcz pani, jak się nie znasz", "Ja dodaję koperek".
To tylko część komentarzy, a niektóre były wręcz wulgarne. Oczywiście najwięcej do powiedzenia miały osoby, które nie mają potrzeby spojrzenia na kwestię gotowania szerzej i dla nich kiszenie młodej kapusty było głupotą i wydziwianiem. My jednak doskonale wiemy, że młoda kapusta po ukiszeniu jest przepyszna, zdrowa i chrupiąca, a ten przepis jest sprawdzony już przez lata.
Składniki:
Tak przygotowana młoda kapusta jest delikatna, słodsza niż tradycyjna kiszona kapusta, ale również zawiera mnóstwo wartości odżywczych i naturalnie wspiera układ trawienny. Świetnie nadaje się jako surówka do obiadu, ale genialnie smakuje także na kanapce, w domowych burgerach i prosto ze słoika. Jeśli dotychczas myśleliście, że można kisić jedynie starą kapustę i to najlepiej na jesieni i broń Boże nie w czasie pełni księżyca, lepiej porzućcie stereotypowe myślenie i zróbcie najlepszą kiszonkę z sezonowego warzywa. Jest pycha.