Gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego, przepis na rogaliki z ciasta francuskiego zawsze uratują cię z opresji. To jeden z tych deserów, które robi się w zaledwie pół godziny, a efekt końcowy powala na kolana. Dodatek słodkiego nadzienia i dekoracja z cukru pudru sprawią, że goście będą wyrywać sobie przepis z rąk.
Do garnka wlewamy połowę odmierzonego mleka i zagotowujemy, uważając jednocześnie, by nie wykipiało lub nie przypaliło się. W pozostałym mleku rozpuszczamy zarówno cukier, jak i budyń. Rozmieszaną masę dolewamy do gotującego się mleka i mieszamy, aż budyń zacznie gęstnieć. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję (gęstszą od tradycyjnego budyniu), odstawiamy garnek z zawartością do ostygnięcia.
W tym czasie rozpakowujemy ciasto francuskie, rozwałkowujemy na stolnicy i wykrawamy trójkąty, które następnie będziemy zwijać w rogaliki. Jednak zanim to zrobimy, należy na każdą szerszą część trójkątnych kawałków ciasta ułożyć po łyżeczce budyniowego nadzienia. Tak przygotowane zwijamy ku wierzchołkowi i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tuż przed włożeniem do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza smarujemy rogaliki po wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Sprawdzi się do tego silikonowy pędzelek. Rogaliki z ciasta francuskiego pieczemy około 20 minut, a następnie studzimy na kratce. Warto je oprószyć cukrem pudrem, gdy będą chłodniejsze. Taki deser nadaje się idealnie na każdą okazję, jednak smakuje wybitnie dobrze z filiżanką parzonej kawy. Smacznego!