Rogaliki z ciasta francuskiego wypełnione słodkim nadzieniem. To najlepsza przekąska do kawy i herbaty. Rozpływają się w ustach

Rogaliki z ciasta francuskiego to banalnie prosty deser, który przygotuje każdy, niezależnie od umiejętności kulinarnych. Ta słodka przekąska będzie jednak jeszcze lepsza, jak nadziejemy ją masą budyniową. Kruche z wierzchu i kremowe w środku rogaliki będą doskonałym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Oszalejesz na punkcie tego smaku.

Gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego, przepis na rogaliki z ciasta francuskiego zawsze uratują cię z opresji. To jeden z tych deserów, które robi się w zaledwie pół godziny, a efekt końcowy powala na kolana. Dodatek słodkiego nadzienia i dekoracja z cukru pudru sprawią, że goście będą wyrywać sobie przepis z rąk. 

Zobacz wideo Rogaliki z makiem

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 300 ml mleka,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 1 żółtko jaja,
  • 2 łyżki cukru,
  • cukier puder do dekoracji.

Lekkie i słodkie rogaliki z ciasta francuskiego. Nadzienie jest kluczowe

Do garnka wlewamy połowę odmierzonego mleka i zagotowujemy, uważając jednocześnie, by nie wykipiało lub nie przypaliło się. W pozostałym mleku rozpuszczamy zarówno cukier, jak i budyń. Rozmieszaną masę dolewamy do gotującego się mleka i mieszamy, aż budyń zacznie gęstnieć. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję (gęstszą od tradycyjnego budyniu), odstawiamy garnek z zawartością do ostygnięcia. 

W tym czasie rozpakowujemy ciasto francuskie, rozwałkowujemy na stolnicy i wykrawamy trójkąty, które następnie będziemy zwijać w rogaliki. Jednak zanim to zrobimy, należy na każdą szerszą część trójkątnych kawałków ciasta ułożyć po łyżeczce budyniowego nadzienia. Tak przygotowane zwijamy ku wierzchołkowi i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tuż przed włożeniem do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza smarujemy rogaliki po wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Sprawdzi się do tego silikonowy pędzelek. Rogaliki z ciasta francuskiego pieczemy około 20 minut, a następnie studzimy na kratce. Warto je oprószyć cukrem pudrem, gdy będą chłodniejsze. Taki deser nadaje się idealnie na każdą okazję, jednak smakuje wybitnie dobrze z filiżanką parzonej kawy. Smacznego!

Więcej o: