Proste ciasto z truskawkami. Zamieszaj kilka razy widelcem i upiecz - łatwiejszy przepis nie istnieje

Latem na naszych stołach królują desery z owocami, w tym najpyszniejsze ciasta. Dziś mamy dla ciebie proste ciasto z truskawkami, które zrobisz w kilka chwil i to bez miksera. Będzie pulchne, delikatne i długo wilgotne, a taki efekt osiągniesz za pomocą najzwyklejszego widelca. Jak to możliwe?

Więcej przepisów na letnie desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Wszyscy kochamy proste przepisy, a jeśli chodzi o ciasta, nie ma chyba łatwiejszej receptury niż ta, którą za chwilę wam zdradzimy. Jak zrobić pyszne ciasto z truskawkami, którego wykonanie zajmuje 10 minut, a smakuje wręcz bosko? Weź miskę, widelec i niech dzieje się deserowa magia. Każdy będzie chciał przepis.

Proste ciasto z truskawkami. Zamieszaj kilka razy widelcem i upiecz

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 4 średnie jajka
  • ok. 4/5 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki kefiru lub jogurtu
  • 3/4 szklanki oleju 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka cukru waniliowego
  • świeże truskawki
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Następnie wbij jajka i dodaj kefir i całość zacznij energicznie mieszać widelcem. Kiedy składniki zaczną się łączyć, stopniowo dodawaj olej, cały czas mieszając. Ciasto powinno być dość gęste, jednak musi spływać z widelca.
  4. Przygotuj formę do pieczenia i natłuść ją masłem. Następnie przelej ciasto i na wierzchu ułóż umyte i przekrojone truskawki. 
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni i piecz ok. 45-50 minut lub do suchego patyczka. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem. 

Takie ciasto widelcem mieszane możesz przygotować z dowolnymi owocami, aktualnie mamy sezon na truskawki, ale możesz dodać także poziomki, borówki, maliny czy porzeczki. Świetnie będzie smakowało również z zatopionymi kawałkami czekolady.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.