Ślązacy złapią się za głowę gdy zobaczą te kluski. Sezam, papryka i ocet. To nie koniec dziwactw w tym daniu

Kluski śląskie to dobro narodowe, a każda próba zmieniania tradycyjnego przepisu kończy się małą przychylnością większości. Jednak te kluski zdobyły popularność. Pomimo dziwnych dodatków okazuje się, że są naprawdę smaczne. Co się do nich dodaje? Sami sprawdźcie.
Zobacz wideo Szybkie kluski - cóż, że ze Śląska

Kluski śląskie znane są w całej Polsce. Podaje się je na różne sposoby, jednak żadna z nich nie wzbudza dużych emocji. TikToker @coocharz postanowił to zmienić i stworzył przepis na przysmak w nowej wersji. Danie to określił jako "kluski śląskie po koreańsku" i zadziwił tym pół internetu. Co do nich dodałby zyskać orientalny smak? Przede wszystkim pastę gochujang, ocet ryżowy i sos sojowy. Aby jeszcze bardziej przybliżyć potrawę do kultury koreańskiej, posypał ją świeżą kolendrą i sezamem.

Przepis na kluski śląskie po koreańsku

Składniki na kluski

  • 1 kg ziemniaków,
  • 300 g mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka soli.

Składniki na sos

  • łyżka pasty gochujang,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka octu ryżowego,
  • łyżeczka oleju sezamowego,
  • szalotka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka papryki gochugaru,
  • łyżeczka nasion sezamu,
  • łyżeczka posiekanej kolendry,
  • 5 łyżek oleju.

Sposób przygotowania

  1. Przyrządzanie dania zacznij od przygotowania ziemniaków. Warzywa obierz, przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie wrzuć do garnka z osoloną wodą i gotuj do miękkości. Gdy staną się odpowiednio miękkie, odcedź je i pozostaw do wystudzenia. Zimnie ziemniaki przeciśnij przez praskę.
  2. ¼ masy ziemniaczanej odłóż na bok. W to miejsce wsyp przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną. Dodaj również sól i zagnieć ciasto na jednolitą masę.
  3. Z przygotowanego ciasta uformuj średniej wielkości kuleczki. Spłaszcz je delikatnie, a na środku każdego z nich zrób wgłębienie.
  4. Do większego garnka wlej wodę i zagotuj ją ze szczyptą soli. Do gorącego płynu wrzuć przygotowane kluski i gotuj je 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmij je łyżką cedzakową i umieść na talerzu.
  5. Podczas gdy kluski się gotują, możesz przygotować sos. W pierwszej kolejności obierz cebulę i czosnek. Następnie drobno je posiekaj.
  6. Do miski dodaj pastę gochujang, wlej sos sojowy, ocet ryżowy i olej sezamowy. Całość zamieszaj do połączenia. Następnie wrzuć czosnek i szalotkę, paprykę w proszku i posiekaną kolendrę, wymieszaj.
  7. Odcedzone kluski dodaj do mieszanki. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio ciepły przelej go do składników.
  8. Tak przygotowane kluski po koreańsku serwuj na ciepło. Wierzch posyp sezamem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: