-
Haps
-
Jak przygotować
- Wyrzuć z przepisu kakao i zamień go sezonowym owocem. Ten włoski deser będzie o niebo lepszy
Wyrzuć z przepisu kakao i zamień go sezonowym owocem. Ten włoski deser będzie o niebo lepszy
Włochy znane są z pysznego jedzenia, które można jeść kilogramami. Oprócz świetnych makaronów i pizzy na liście są też słodkie desery. Jeden z nich jest ulubieńcem wielu z nas. Aby dać mu drugie życie zamieniliśmy główny składnik. Zamiast kakao dodaj sezonowe owoce, które teraz są najsmaczniejsze.
Zobacz wideo Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady. Świętujemy Święto Czekolady czekoladą!
Makarony, pizza czy risotto. Wszystko to jest specjałem kuchni włoskiej. Jednak oprócz smacznych dań obiadowych można w niej wyróżnić także desery, które znane są na całym świecie. Najpopularniejsze to tiramisu i panna cotta. Zazwyczaj gdy chcemy właśnie zjeść któryś z tych przysmaków nie odważamy się kombinować z przepisem. My jednak postanowiliśmy, że zaryzykujemy i podamy recepturę na tiramisu w nowym stylu. Zamieniliśmy kakao i kawę na truskawki i napój z nich zrobiony. W takim wydaniu deser jest dużo lżejszy i idealnie wpasowuje się w letni klimat.
Przepis na tiramisu truskawkowe
Składniki na krem
- 4 żółtka,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- 4 łyżki drobnego cukru,
- 250 g serka mascarpone,
- 250 ml śmietanki 30%,
- 2 łyżki żelatyny w proszku,
- 2 kieliszki wrzątku.
Składniki na nasączanie
- 300 g truskawek,
- sok z połówki cytryny,
- łyżka drobnego cukru,
- 50 g wody.
Składniki dodatkowe
- podłużne biszkopty,
- truskawki do dekoracji,
- cukier puder lub kakao do posypania.
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności wsyp żelatynę do kubka i zalej ją wrzątkiem. Zamieszaj do rozpuszczenia i odstaw do przestudzenia.
- Do większej miski wlej żółtka. Dodaj cukier i cukier waniliowy i ubij całość na sztywną i puszystą pianę. Do takiej mieszanki dodaj stopniowo dobrze schłodzone mascarpone. Całość zmiksuj na gładką masę.
- Do masy wlej zimną żelatynę. Słodką śmietankę przelej do wysokiego naczynia, ubij na sztywno i wlej do wcześniej przygotowanej masy. Całość delikatnie zamieszaj trzepaczką.
- Truskawki dokładnie przemyj, usuń szypułki i podziel je na mniejsze kawałki. Wrzuć je do wysokiego naczynia, wlej wodę, sok z cytryny i wsyp cukier. Owoce zblenduj na gładko.
- Drugą część truskawek, które przeznaczone są do dekoracji także przemyj i pokrój na drobne kawałki.
- Biszkopty dokładnie namocz w rozdrobnionych truskawkach i ułóż ciasno w przygotowanej blaszce lub naczyniu. Na ciastka przełóż połowę przygotowanej masy, posyp całość truskawkami. Czynność powtórz, tworząc drugą warstwę.
- Wierzch deseru udekoruj kawałkami truskawek i posyp cukrem pudrem lub kakao.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl