Wyrzuć z przepisu kakao i zamień go sezonowym owocem. Ten włoski deser będzie o niebo lepszy

Włochy znane są z pysznego jedzenia, które można jeść kilogramami. Oprócz świetnych makaronów i pizzy na liście są też słodkie desery. Jeden z nich jest ulubieńcem wielu z nas. Aby dać mu drugie życie zamieniliśmy główny składnik. Zamiast kakao dodaj sezonowe owoce, które teraz są najsmaczniejsze.
Zobacz wideo Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady. Świętujemy Święto Czekolady czekoladą!

Makarony, pizza czy risotto. Wszystko to jest specjałem kuchni włoskiej. Jednak oprócz smacznych dań obiadowych można w niej wyróżnić także desery, które znane są na całym świecie. Najpopularniejsze to tiramisu i panna cotta. Zazwyczaj gdy chcemy właśnie zjeść któryś z tych przysmaków nie odważamy się kombinować z przepisem. My jednak postanowiliśmy, że zaryzykujemy i podamy recepturę na tiramisu w nowym stylu. Zamieniliśmy kakao i kawę na truskawki i napój z nich zrobiony. W takim wydaniu deser jest dużo lżejszy i idealnie wpasowuje się w letni klimat.

Przepis na tiramisu truskawkowe

Składniki na krem

  • 4 żółtka,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 4 łyżki drobnego cukru,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki żelatyny w proszku,
  • 2 kieliszki wrzątku.

Składniki na nasączanie

  • 300 g truskawek,
  • sok z połówki cytryny,
  • łyżka drobnego cukru,
  • 50 g wody.

Składniki dodatkowe

  • podłużne biszkopty,
  • truskawki do dekoracji,
  • cukier puder lub kakao do posypania.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności wsyp żelatynę do kubka i zalej ją wrzątkiem. Zamieszaj do rozpuszczenia i odstaw do przestudzenia.
  2. Do większej miski wlej żółtka. Dodaj cukier i cukier waniliowy i ubij całość na sztywną i puszystą pianę. Do takiej mieszanki dodaj stopniowo dobrze schłodzone mascarpone. Całość zmiksuj na gładką masę.
  3. Do masy wlej zimną żelatynę. Słodką śmietankę przelej do wysokiego naczynia, ubij na sztywno i wlej do wcześniej przygotowanej masy. Całość delikatnie zamieszaj trzepaczką.
  4. Truskawki dokładnie przemyj, usuń szypułki i podziel je na mniejsze kawałki. Wrzuć je do wysokiego naczynia, wlej wodę, sok z cytryny i wsyp cukier. Owoce zblenduj na gładko.
  5. Drugą część truskawek, które przeznaczone są do dekoracji także przemyj i pokrój na drobne kawałki.
  6. Biszkopty dokładnie namocz w rozdrobnionych truskawkach i ułóż ciasno w przygotowanej blaszce lub naczyniu. Na ciastka przełóż połowę przygotowanej masy, posyp całość truskawkami. Czynność powtórz, tworząc drugą warstwę.
  7. Wierzch deseru udekoruj kawałkami truskawek i posyp cukrem pudrem lub kakao.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA