Dżem z borówek bez cukru to coś, co powinno zagościć w Twojej spiżarni. Zastanawiasz się, jakie właściwości ma dżem z borówki amerykańskiej bez cukru? Jest ich całe mnóstwo. Borówki, od kilku lat są owocem bardzo popularnym w naszym kraju. Jeszcze jakiś czas temu uchodziły za wręcz egzotyczny owoc, dziś natomiast często zdobią nasze przydomowe ogródki i wydają plony, które wykorzystujemy w kuchni. Borówki amerykańskie są prawdziwą bombą witaminową.
Należy jednak pamiętać, że chodzi o sam owoc — ten w wersji przetworzonej będzie miał nieco inne właściwości, nadal jednak korzystne dla zdrowia.
Jak wykorzystać przetwory z borówek bez cukru? Możliwości jest bardzo wiele. Dla osób, które przepadają za pierogami o słodkim posmaku, dżem z borówek bez cukru, będzie doskonałym pomysłem na farsz. Konfiturę z borówki bez cukru możesz również wykorzystać jako smarowidło na kanapkę. Doskonale będzie smakować w towarzystwie białego sera. Dżem z borówek bez cukru to także smakowity dodatek do deserów, np. puddingu z tapioki. Połączenie kokosowego puddingu z pulpą mango oraz dżemem z borówek bez cukru to idealne trio.
Dżem z borówki amerykańskiej z ksylitolem to bardzo prosty przepis. Ksylitol to rodzaj słodzika pozyskiwanego z kory brzozy. Jest znakomitą alternatywą dla cukru, ponieważ ma znacznie niższy indeks glikemiczny. Jak zrobić dżem z borówki amerykańskiej z ksylitolem? To bardzo proste, a potrzebować będziesz tylko trzech składników tj. borówek, ksylitolu i soku z cytryny. Na około 800 ml dżemu z borówki amerykańskiej z ksylitolem, potrzebujesz:
Wszystkie składniki przełóż do garnka i smaż przez niecałą godzinę, cały czas kontrolując słodycz dżemu. Jeżeli uznasz, że Twój dżem z borówki amerykańskiej z ksylitolem jest za mało słodki, dodaj więcej słodzika. Gorący dżem przełóż do słoiczków i szczelnie zamknij. Odwróć słoiki do góry dnem i odstaw do wystygnięcia.
Planujesz zrobić naturalne i zdrowe przetwory z borówki amerykańskiej na zimę? Bez cukru wyjdą równie smaczne. Jeżeli obawiasz się, że bez dodatku cukru dżem nie wyjdzie wystarczająco gęsty, użyj pektyny, która ma właściwości żelujące. Poniżej przepis na przetwory z borówki amerykańskiej na zimę bez cukru. Przygotuj następujące składniki:
Borówki włóż do garnka i zagotuj w soku jabłkowym. Pektynę dokładnie wymieszaj ze stewią oraz 100 g ksylitolu, a następnie starannie połącz z borówkami. Po kilkunastu minutach dodaj resztę ksylitolu i chwilę pogotuj. Pod koniec gotowania wlej sok z limonki i dokładnie wymieszaj. Gorący dżem przełóż do słoiczków i pasteryzuj.
Konfitura z borówek bez cukru może zostać przygotowana z samych owoców, bez użycia żadnych dodatkowych składników. Wystarczy pół kilograma mrożonych borówek amerykańskich. Owoce wrzuć do rondelka i gotuj do momentu, aż zaczną puszczać sok. Jeżeli zauważysz, że sok wypływa już z owoców, lekko rozgnieć je widelcem. Gotuj przez kolejne kilkanaście minut, natomiast gdy zauważysz, że dżem zaczyna gęstnieć, zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Przygotowaną w ten sposób konfiturę z borówek bez cukru przechowuj w lodówce.
Prosty przepis na dżem z borówek? Thermomix pomoże w przygotowaniu dżemu z borówek w niecałą godzinę. Thermomix jest coraz bardziej popularny w polskich domach. Ułatwia gotowanie, pomoże Ci także przygotować smaczny dżem z borówek. Urządzenie właściwie wszystko zrobi samo. Twoim zadaniem będzie przygotowanie składników na dżem z borówek. Owoce (0,5 kg) oraz słodzik (cukier, ksylitol) w ilości 100 g umieść w kielichu, zamknij i gotuj w temperaturze 110 °C. Gotowy produkt umieść w wyparzonych słoiczkach.
Zobacz też: Co można zrobić z borówki amerykańskiej? Dwa pomysły na wykorzystanie uwielbianych owoców