Przepis z 1904 roku. Kultowe placuszki z dodatkiem swojskiego nabiału to niebo na talerzu

Obłędnie smaczne placuszki, które bazują na twarogu to potrawa kuchni wschodniej. Znana jest pod nazwą "syrniki" lub "serniczki". Jak czytamy jednak w przepisie z 1904 roku mowa o mędrzykach, które wyjątkowo smakują na słodko - szczególnie z bitą śmietaną lub owocowym akcentem.

Tradycyjna kuchnia domowa to esencja smaków, kolorów i aromatów. Nie da się ukryć, że dla wielu to kulinarny piedestał z którym nie warto konkurować. Szczególnie jeśli w grę wchodzą przepisy łatwe, szybkie i bazujące na krótkiej liście produktów jak np. mędrzyki - kultowe placuszki z twarogu zwane także syrniczkami. 

Mędrzyki, czyli twarogowa klasyka na talerzu 

Twaróg to baza dla wielu smacznych dań, deserów i słonych przekąsek. Swojski, tłusty ser wyśmienicie sprawdzi się także w roli zapiekanej na słodko, a dokładnie jako składnik mędrzyków. To nic innego jak rumiane, obłędnie smaczne placuszki, które królują wśród polskich przepisów, ale i u naszych wschodnich sąsiadów. W książce kucharskiej Marty Norkowskiej z 1904 roku pt. "Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska: zawierająca 1249 przepisów gospodarskich z uwzględnieniem kuchni jarskiej" znajdziemy tradycyjną recepturę, która nie tylko jest banalnie prosta, ale i wyjątkowo smaczna. 

Kluczem do sukcesu w przygotowaniu mędrzyków jest oczywiście dobrej jakości, świeży ser biały. Ponadto nie może zabraknąć także jaj, mąki, odrobiny nuty cytrusów czy masła. Masę później wystarczy odpowiednio uformować i smażyć na rumiany, złoty kolor z obu stron. Jak sugeruje autorka przepisu - podane z sokiem owocowym lub bitą śmietaną smakują najlepiej. Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik

Przepis na mędrzyki z 1904 roku. Sekret tkwi w serze i proporcjach 

Składniki:

  • 500 g półtłustego twarogu,
  • 5 żółtek,
  • 4-6 łyżek mąki lub kaszy manny,
  • łyżka masła,
  • szczypta soli,
  • skórka otarta z cytryny lub pomarańczy,
  • cukier,
  • bułka tarta. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początku połącz masło z żółtkami i ucieraj masę na puszysty, jasny krem. Następnie dodaj twaróg, sól i skórkę z cytrusów. Pod koniec wsyp mąkę i całość delikatnie mieszaj do ładnego połączenia się składników. 
  2. Wskazówka - nie należy przesadzić z ilością mąki, bo placuszki wyjdą gumowate. W oryginalnym przepisie Norkowskiej w ogóle nie ma mąki, jednak pomijając ten dodatek, mamy pewność, że podczas smażenia placuszki się rozpłyną na patelni.
  3. Uformowane mędrzyki obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na maśle lub pieczemy w piekarniku. 
  4. Po usmażeniu obficie posypujemy cukrem pudrem, serwujemy z sosem owocowym lub bitą śmietaną. 
Więcej o: