Tradycyjna kuchnia domowa to esencja smaków, kolorów i aromatów. Nie da się ukryć, że dla wielu to kulinarny piedestał z którym nie warto konkurować. Szczególnie jeśli w grę wchodzą przepisy łatwe, szybkie i bazujące na krótkiej liście produktów jak np. mędrzyki - kultowe placuszki z twarogu zwane także syrniczkami.
Twaróg to baza dla wielu smacznych dań, deserów i słonych przekąsek. Swojski, tłusty ser wyśmienicie sprawdzi się także w roli zapiekanej na słodko, a dokładnie jako składnik mędrzyków. To nic innego jak rumiane, obłędnie smaczne placuszki, które królują wśród polskich przepisów, ale i u naszych wschodnich sąsiadów. W książce kucharskiej Marty Norkowskiej z 1904 roku pt. "Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska: zawierająca 1249 przepisów gospodarskich z uwzględnieniem kuchni jarskiej" znajdziemy tradycyjną recepturę, która nie tylko jest banalnie prosta, ale i wyjątkowo smaczna.
Kluczem do sukcesu w przygotowaniu mędrzyków jest oczywiście dobrej jakości, świeży ser biały. Ponadto nie może zabraknąć także jaj, mąki, odrobiny nuty cytrusów czy masła. Masę później wystarczy odpowiednio uformować i smażyć na rumiany, złoty kolor z obu stron. Jak sugeruje autorka przepisu - podane z sokiem owocowym lub bitą śmietaną smakują najlepiej. Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
Sposób przygotowania: