O tej zupie każdy zapomniał, gdy skończył się PRL. Jest pyszna i pachnąca, ale mięso nie każdemu podejdzie

Kiedy myślimy o zupach sprzed lat, przychodzą nam na myśl flaczki po warszawsku, zupa ogonowa lub śląska wodzionka. A pamięta ktoś jeszcze o gryczance? Ta zupa nie tylko jest pyszna, lecz także prosta w wykonaniu i tania. Królowała na naszych stołach kilkadziesiąt lat temu, a wiadomo, że w PRL trzeba było kombinować, stąd to mięso na liście składników. Na czym najlepiej smakuje gryczanka? Teraz tego mięsa prawie nikt nie kupuje.

Więcej przepisów na dania sprzed lat znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Gryczanka jest moim zdaniem dużo smaczniejsza i bardziej aromatyczna niż krupnik. Przepis na tę zupę jest banalny i poradzi sobie z nią każdy, jednak gryczankę gotuje się na podrobach, a to dla niektórych może być przeszkodą. Jeśli jednak chcesz porządnie jeść i przy okazji odtworzyć smak babcinej kuchni, koniecznie pójdź do sklepu po białą kaszę gryczaną, żołądki i serca drobiowe. Takiego smaku nie da się podrobić. 

Zapomniana zupa PRL. Jak zrobić gryczankę?

Składniki:

  • 500 g żołądków drobiowych
  • 300 g serduszek drobiowych
  • 300 g żeberek
  • 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por
  • 1 cebula
  • kilka ziemniaków
  • 250 g kaszy gryczanej niepalonej
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • odrobina smalcu
  • posiekany koperek lub natka

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania wywaru. Do garnka włóż oczyszczone i pokrojone mięso, zalej wodą i namocz przez kwadrans. Następnie wylej wodę, zalej mięso świeżą wodą i zagotuj na niewielkim ogniu.
  2. Kiedy zbierze się szum, usuń go, dodaj obraną i pokrojoną włoszczyznę, odrobinę soli, ziele angielskie i listki laurowe. Gotuj na wolnym ogniu. 
  3. Na odrobinie smalcu zeszkli posiekaną cebulę, a kiedy będzie już rumiana, dodaj do zupy. 
  4. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do zupy i wysp kaszę. Dodaj łyżeczkę soli i gotuj na wolnym ogniu, aż kasza i ziemniaki będą miękkie. 
  5. Przed końcem gotowania dopraw do smaku przyprawami. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.

Do zupy z kaszy gryczanej możesz dodać przesmażone pieczarki lub boczniaki. Świetną opcją jest także dodanie do gotującego się wywaru kilku suszonych grzybów - ten smak zostaje w pamięci na długo.

Więcej o: