Gruszki w syropie, którym wprost nie można się oprzeć. Prosty przepis na słodki specjał babci

Gruszki w syropie to prawdziwa uczta dla smakoszy, która podbije twoje podniebienie swoją słodyczą i delikatnością. Ta deserowa delicja doskonale komponuje się z lodami, bitą śmietaną lub jest doskonała sama w sobie. Odkryj, jak w prosty sposób stworzyć to wyjątkowe danie i rozkoszuj się wyjątkowym smakiem gruszek w syropie.

Gruszki w syropie cukrowym (lub miodowym) to apetyczny i słodki przysmak, którym można cieszyć się o każdej porze roku. Soczyste gruszki zanurzone w aromatycznym syropie sprawdzają się doskonałe jako samodzielny deser lub dodatek do dań obiadowych czy ciast. Ich naturalna słodycz w połączeniu z delikatnymi nutami cynamonu i cytryny tworzy niezwykle smakowitą kompozycję. Przepis na gruszki w syropie jest naprawdę prosty.

Zobacz wideo Gruszki zapiekane z niebieskim serem

Gruszki w syropie - przepis babci. Prosto z letniego stołu

Gruszki w syropie to dla wielu smak dzieciństwa i wspomnienie rarytasów podawanych przez babcie. Ten przepis to dziedzictwo przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Składniki:

  • 4 dojrzałe gruszki
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 plaster cytryny
  • 1 goździk

Sposób przygotowania:

  1. Obierz gruszki i przekrój je na pół.
  2. Zagotuj wodę, cukier i sok z cytryny. Dodaj laskę wanilii, goździk i plaster z cytryny.
  3. Dodaj gruszki do syropu i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
  4. Wyjmij gruszki z syropu i polej je nim.
  5. Podawaj gruszki na ciepło lub schłodzone.

Gruszki w syropie na zimę - aromatyczne zachwyty zimową porą

Gruszki w syropie to nie tylko letnia przyjemność. Te soczyste owoce w słodkim syropie mogą być również doskonałym dodatkiem do zimowych deserów i przyjemnością dla podniebienia w chłodniejsze dni.

Składniki:

  • 4 dojrzałe gruszki
  • 2 szklanki czerwonego wina
  • 1 szklanka cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 2 goździki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Skórka z jednej pomarańczy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Obierz gruszki i przekrój je na pół.
  2. W garnku wymieszaj wino, cukier, sok z cytryny, skórkę z pomarańczy, laskę cynamonu i goździki.
  3. Zagotuj mieszankę, a następnie zmniejsz ogień.
  4. Dodaj gruszki i gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut, aż staną się miękkie.
  5. Przełóż gruszki do miseczki.
  6. Usuń laskę cynamonu i goździki z syropu.
  7. Gotuj syrop na średnim ogniu przez 10-15 minut, aż zgęstnieje

Gruszki w zalewie - nietypowe smaki w egzotycznej zalewie

Przygotowując gruszki w zalewie, możesz wykorzystać mniej oczywiste składniki, takie jak cukier trzcinowy, limonka i chilli. Ta nietuzinkowa kombinacja składników zachwyci ciebie i twoich bliskich.

Składniki:

  • 4 dojrzałe gruszki
  • 1 szklanka octu ryżowego
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka startej skórki z limonki
  • 1 czerwona papryczka chilli

Sposób przygotowania:

  1. Obierz gruszki, pozostawiając je w całości lub przekrój na pół.
  2. W garnku wymieszaj ocet ryżowy, cukier trzcinowy, sos sojowy, starty imbir, startą skórkę z limonki oraz opcjonalnie posiekaną papryczkę chilli.
  3. Doprowadź mieszankę do wrzenia na średnim ogniu.
  4. Dodaj gruszki do zalewy i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż staną się miękkie, ale wciąż zachowają swoją strukturę.

Gruszki w syropie - przepis na przygotowanie soczystych owoców

Składniki:

  • 4 dojrzałe gruszki
  • 1 szklanka soku z granatu
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka startego imbiru

Sposób przygotowania:

  1. Obierz gruszki i umieść je w garnku.
  2. Wymieszaj sok z granatu, miód, startą skórkę z pomarańczy i cytryny, cynamon oraz imbir. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień.
  3. Dodaj gruszki do zalewy i gotuj przez 15-20 minut.
  4. Przełóż gruszki do talerzy.
  5. Przecedź zalewę i polej nią gruszki przed podaniem.

Co zrobić z gruszek na zimę? Sposoby na letni smak w zimie

Przetwory:

Przygotuj gruszki w syropie: Obierz, pokrój i zalej gruszki syropem cukrowym. Pasteryzuj i przechowuj w słoikach.

Zmroź gruszki: Obierz, pokrój i zamroź gruszki do późniejszego wykorzystania.

Gruszki do słoików: jak wybrać owoce?

Aby wybrać odpowiednie gruszki do przygotowania do słoików, zwróć uwagę na następujące wskazówki:

  1. Wybierz dojrzałe, ale niezbyt miękkie gruszki.
  2. Sprawdź, czy gruszki mają dobrą strukturę i są jędrne.
  3. Wybierz odmiany polecane do przetworów.

Gruszki w syropie - Thermomix. Przepis na smak w słoiku

Gruszki w syropie możesz przygotować również w Thermomiksie. Oto przepis.

Składniki:

  • 750 g obranych i wypestkowanych gruszek
  • 1100 g wody
  • 500 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego zrobionego w TM
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sproszkowanego

Sposób przygotowania:

  1. Do misy wlewamy wodę, sok z cytryny, cukier, cukier waniliowy i cynamon i gotujemy przez 15 minut na obr.2 w temp.100.
  2. W koszyczku umieszczamy gruszki i wkładamy do misy z syropem, gotujemy dalej przez 15 minut na obr. 2, temp. Varoma
  3. Do każdego słoiczka wkładamy po 2 goździki, jedną śliwkę oraz gruszki i zalewamy gorącym syropem. Zakręcamy, obracamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Gruszki w syropie to doskonały sposób na cieszenie się soczystymi owocami w ich słodkiej i aromatycznej postaci. Przygotowanie tych pysznych kąsków nie tylko jest łatwe, ale także pozwala zachować naturalny smak i teksturę gruszek. Kiedy gruszki zanurzają się w słodkim syropie, stają się jeszcze bardziej soczyste i kuszące. Bez względu na porę roku, gruszki w syropie są doskonałym dodatkiem do deserów, sałatek lub po prostu jako samodzielna przekąska.

Więcej o:
Copyright © Agora SA