Placki ziemniaczane nie mają z nimi szans. Wykorzystaj sezonowe warzywo, a obiad będzie nie z tej ziemi

Przygotowując placki w pierwszej kolejności przychodzą nam do głowy te zrobione z ziemniaków. Jednak istnieje jeszcze lepsza wersja tej potrawy. Wykorzystuje się w niej sezonowe warzywo, o którym mało kto pomyśli. Odpowiednio zrobione mogą być faworytem w twojej rodzinie.
Zobacz wideo Gofry z cukinii - zdrowa przekąska idealna na lato

Placki to szybki sposób na pożywny obiad. Pomimo że ich przygotowanie wymaga nieco czasu, wszystko rekompensuje ich smak. Jednak gdy myślimy o tym daniu, do głowy przychodzi nam jedna propozycja wykonana z kartofli. Okazuje się, że to nie jedyna kombinacja smakowa, która podana w taki sposób smakuje naprawdę obłędnie. Jeśli chcesz wyłamać się ze standardowej receptury, proponujemy zrobić placki z młodej kapusty. Po ich wykonaniu już nigdy nie sięgniesz po ziemniaki.

Przepis na placki z młodej kapusty

Składniki

  • niewielka główka młodej kapusty,
  • duża marchewka,
  • cebula,
  • pół pęczka świeżego szczypiorku, 
  • spory pęczek koperku,
  • 3 jajka,
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 4 łyżki mąki,
  • pół łyżeczki sody,
  • 200 g żółtego sera w kostce,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Kapustę przekrój na pół, następnie na ćwiartki. Każdą część poszatkuj na mniejsze kawałki i przełóż do większej miski. Posyp obfitą ilością soli i pozostaw na około 20 minut, by mogła nieco zmięknąć.
  2. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek i koperek dokładnie przemyj i posiekaj na drobno. Cebulę obierz z łupin i pokrój w mniejszą kostkę. Ser, który masz w kostce zetrzyj na tarce.
  3. Wszystkie przygotowane produkty wsyp do kapusty i wymieszaj.
  4. Do drugiej miseczki wlej jogurt naturalny, wbij jajka i wsyp przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj by powstała jednolita i gładka masa. Taką mieszankę przelej do warzyw, przypraw solą i pieprzem i ponownie zamieszaj.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły wykładaj na niego masę tworząc zgrabne placki. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor pod przykryciem.
  6. Gotowe placki wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj z kleksem śmietany lub domowym sosem czosnkowym.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: