-
Haps
-
Jak przygotować
- Placki ziemniaczane nie mają z nimi szans. Wykorzystaj sezonowe warzywo, a obiad będzie nie z tej ziemi
Placki ziemniaczane nie mają z nimi szans. Wykorzystaj sezonowe warzywo, a obiad będzie nie z tej ziemi
Przygotowując placki w pierwszej kolejności przychodzą nam do głowy te zrobione z ziemniaków. Jednak istnieje jeszcze lepsza wersja tej potrawy. Wykorzystuje się w niej sezonowe warzywo, o którym mało kto pomyśli. Odpowiednio zrobione mogą być faworytem w twojej rodzinie.
Zobacz wideo Gofry z cukinii - zdrowa przekąska idealna na lato
Placki to szybki sposób na pożywny obiad. Pomimo że ich przygotowanie wymaga nieco czasu, wszystko rekompensuje ich smak. Jednak gdy myślimy o tym daniu, do głowy przychodzi nam jedna propozycja wykonana z kartofli. Okazuje się, że to nie jedyna kombinacja smakowa, która podana w taki sposób smakuje naprawdę obłędnie. Jeśli chcesz wyłamać się ze standardowej receptury, proponujemy zrobić placki z młodej kapusty. Po ich wykonaniu już nigdy nie sięgniesz po ziemniaki.
Przepis na placki z młodej kapusty
Składniki
- niewielka główka młodej kapusty,
- duża marchewka,
- cebula,
- pół pęczka świeżego szczypiorku,
- spory pęczek koperku,
- 3 jajka,
- 2 szklanki jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki mąki,
- pół łyżeczki sody,
- 200 g żółtego sera w kostce,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Kapustę przekrój na pół, następnie na ćwiartki. Każdą część poszatkuj na mniejsze kawałki i przełóż do większej miski. Posyp obfitą ilością soli i pozostaw na około 20 minut, by mogła nieco zmięknąć.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek i koperek dokładnie przemyj i posiekaj na drobno. Cebulę obierz z łupin i pokrój w mniejszą kostkę. Ser, który masz w kostce zetrzyj na tarce.
- Wszystkie przygotowane produkty wsyp do kapusty i wymieszaj.
- Do drugiej miseczki wlej jogurt naturalny, wbij jajka i wsyp przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj by powstała jednolita i gładka masa. Taką mieszankę przelej do warzyw, przypraw solą i pieprzem i ponownie zamieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły wykładaj na niego masę tworząc zgrabne placki. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor pod przykryciem.
- Gotowe placki wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj z kleksem śmietany lub domowym sosem czosnkowym.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl