• Link został skopiowany

To najszybsza karpatka, jaką zrobisz. Gotowa w 5 minut, a dodatkowo nie potrzebujesz piekarnika

Przygotowując karpatkę trzeba liczyć się z tym, że wymaga ona czasu i cierpliwości. Jednak ten przepis sprawi, że jej wykonanie potrwa 5 minut. Jej smak jest równie smaczny, a ta receptura jest świetną alternatywą dla klasycznego wypieku. Może się okazać, że niektórzy nawet nie poczują różnicy.
Karpatka
Fot. Shutterstock, Joanna Dorota
Zobacz wideo Karpatka

Karpatka to ciasto, które wymaga nie tylko sporej ilości czasu, a także cierpliwości. Pomimo że wygląda na proste w wykonaniu, wiele osób sobie z nim nie radzi. Jednak jeśli jesteś wielkim fanem tego wypieku, a nie masz za dużo czasu, by je przygotować, proponujemy wykonać je nieco inaczej. Przedstawiona przez nas receptura jest dużo szybsza, nie wymaga pieczenia, a ciasto wychodzi z niej przepyszne. To idealna alternatywa dla tych, którzy chcą oszczędzić nieco czasu. Przygotowanie go to zaledwie kilka minut, a przy tym nie pobrudzisz nawet rąk.

Przepis na ekspresową karpatkę

Składniki

  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 1 l mleka,
  • 4 łyżki drobnego cukru,
  • 200 g masła,
  • 200 g groszku ptysiowego,
  • opakowanie krakersów.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zajmij się kremem. Do miski wsyp oba budynie i wlej do nich szklankę mleka. Następnie dokładnie z sobą wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  2. Do garnka wlej pozostałą ilość mleka i zagotuj je na średnim ogniu. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia.
  3. Do ciepłego napoju wlej budyniową mieszankę i wymieszaj do połączenia. Do składników dodaj również podzielone na mniejsze kawałki masło i gotuj do momentu, aż masa będzie odpowiednio gęsta, a wszystkie produkty się rozpuszczą, co jakiś czas mieszaj. Po tym czasie zdejmij ją z ognia i odstaw do przestudzenia.
  4. Na dno blachy wyłóż jedną warstwę krakersów. Następnie równomiernie wylej masę budyniową i rozprowadź ją za pomocą szpatułki. Wierzch posyp dużą ilością groszku ptysiowego.
  5. Tak przyrządzone ciasto włóż do lodówki do stężenia. Po tym czasie podziel na kawałki i podawaj. Dla ładniejszego efektu wierzch możesz posypać cukrem pudrem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: