Przygotowując karpatkę trzeba liczyć się z tym, że wymaga ona czasu i cierpliwości. Jednak ten przepis sprawi, że jej wykonanie potrwa 5 minut. Jej smak jest równie smaczny, a ta receptura jest świetną alternatywą dla klasycznego wypieku. Może się okazać, że niektórzy nawet nie poczują różnicy.
Fot. Shutterstock, Joanna Dorota
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Karpatka
Karpatka to ciasto, które wymaga nie tylko sporej ilości czasu, a także cierpliwości. Pomimo że wygląda na proste w wykonaniu, wiele osób sobie z nim nie radzi. Jednak jeśli jesteś wielkim fanem tego wypieku, a nie masz za dużo czasu, by je przygotować, proponujemy wykonać je nieco inaczej. Przedstawiona przez nas receptura jest dużo szybsza, nie wymaga pieczenia, a ciasto wychodzi z niej przepyszne. To idealna alternatywa dla tych, którzy chcą oszczędzić nieco czasu. Przygotowanie go to zaledwie kilka minut, a przy tym nie pobrudzisz nawet rąk.
REKLAMA
Przepis na ekspresową karpatkę
Składniki
2 opakowania budyniu waniliowego,
1 l mleka,
4 łyżki drobnego cukru,
200 g masła,
200 g groszku ptysiowego,
opakowanie krakersów.
Sposób przygotowania
W pierwszej kolejności zajmij się kremem. Do miski wsyp oba budynie i wlej do nich szklankę mleka. Następnie dokładnie z sobą wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Do garnka wlej pozostałą ilość mleka i zagotuj je na średnim ogniu. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia.
Do ciepłego napoju wlej budyniową mieszankę i wymieszaj do połączenia. Do składników dodaj również podzielone na mniejsze kawałki masło i gotuj do momentu, aż masa będzie odpowiednio gęsta, a wszystkie produkty się rozpuszczą, co jakiś czas mieszaj. Po tym czasie zdejmij ją z ognia i odstaw do przestudzenia.
Na dno blachy wyłóż jedną warstwę krakersów. Następnie równomiernie wylej masę budyniową i rozprowadź ją za pomocą szpatułki. Wierzch posyp dużą ilością groszku ptysiowego.
Tak przyrządzone ciasto włóż do lodówki do stężenia. Po tym czasie podziel na kawałki i podawaj. Dla ładniejszego efektu wierzch możesz posypać cukrem pudrem.