• Link został skopiowany

Kotlety ziemniaczane z bobem. Przepis na sezonowy rarytas, który wygryzie z menu mielone i schabowe

Brakuje w kuchni letnich inspiracji na zdrowe, lekkie i jednocześnie łatwe w przygotowaniu posiłki? Przepis na kotlety ziemniaczane z bobem to esencja sezonowych smaków i spora porcja witamin. Przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem - wystarczy wszystko połączyć i zapiec na patelni!
Kotlety ziemniaczane z bobem
Fot. _iglewski - Shutterstock / Cesarz / Shutterstock

Jeśli w twoim menu pojawiła się nuda i rutyna pora na wakacyjne zmiany! Z pewnością pomogą w tym stragany, warzywniaki i pobliskie bazary, które kuszą zapachem świeżych produktów, a także ich soczystymi barwami. Zamiast klasycznych kotletów warto postawić na opcję roślinną - te z ziemniaków i bobu smakują obłędnie, nie wspominając o pięknej prezencji!

Zapomnij o nudzie i przygotuj kotlety ziemniaczane z bobem

Schyłek czerwca to jeden z lepszych sezonów na gotowanie. To właśnie teraz dostępnych jest wiele świeżych warzyw, owoców i ziół, które można wykorzystać na całą masę smacznych sposobów. Nudne, tłuste danie są teraz jak najbardziej nie na miejscu - warto sięgać po lekkie, orzeźwiające dania, które dostarczą multum witamin no i oczywiście będą niebiańsko smakować. Wybitnym reprezentantem są zatem kotlety ziemniaczane z dodatkiem sezonowego rarytasu, jakim jest bób! To rewelacyjne połączenie ciężko opisać w słowach... znacznie lepiej jest go spróbować! 

Masa ziemniaczana połączona z bobem, przyprawami, ziołami, a nawet ziarnami słonecznika da wyjątkowy i niebanalny smak. Przygotowanie jest ekspresowe, dodatkowo można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia, co czyni przepis prawdziwym hitem! Wystarczy kilka minut i to spektakularne,  wakacyjne danie jest gotowe. 

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Przepis na kotlety ziemniaczane z bobem

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków, 
  • 200 g ugotowanego, wyłuskanego bobu,
  • jajko,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka mielonego siemienia lnianego,
  • szczypta kurkumy,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżki koperku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • optymalnie - łyżka ziaren słonecznika. 

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie ugnieć. Przełóż do miski. 
  2. Bób gotuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru przez około 10 minut. Gdy będzie miękki, odcedź go i obierz z łupinek. Tak przygotowany przełóż do misy z ziemniakami. 
  3. Masę ziemniaczaną dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, poszatkowanymi świeżymi ziołami i kurkumą. Na koniec wbij jajko i wszystko ładnie zamieszaj dłonią. 
  4. Gdy składniki się połączą, uformuj niewielkie, estetyczne kotlety. Później smaż je na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany, złoty kolor. Smacznego!
Więcej o: