Na stole każdego domu bardzo często można znaleźć rosół. Gdy zostanie go nieco więcej po niedzielnym obiedzie, zazwyczaj wykonuje się z niego pomidorową. Zupa ta jest oczywiście sycąca i aromatyczna, jednak następnym razem warto przerobić ją na coś lepszego. Babcie i mamy zakochane są w tej prostej recepturze.
Brent Hofacker /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Lato pod znakiem kremu - z brokuła
Rosół to najpopularniejsza zupa, która znana jest poza granicami naszego kraju. W wielu domach wykonuje się ją co tydzień na niedzielny obiad. Niektórzy również wykorzystują bulion do rozgrzania podczas przeziębienia. Przyjęło się również, że gdy część rosołu nie zostanie zjedzona wykonuje się z niego kolejne danie. Zazwyczaj robi się z niego pomidorową, jednak ta może kiedyś się znudzić. Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego i poznać nową odsłonę klasycznej potrawy, proponujemy wykonać zupę ryżankę. Oprócz bazy, jaką jest wywar wykonany na mięsie, dodaje się do niej standardowe warzywa i przede wszystkim ryż. Jeśli jeszcze bardziej chcesz podkręcić smak tego dania, możesz zabielić ją śmietaną i dodać jeszcze więcej jarzyn.
REKLAMA
Przepis na zupę ryżankę
Składniki
korpus z kurczaka,
2 spore marchewki,
korzeń pietruszki,
pół główki selera,
kawałek pora,
cebula,
garść świeżego koperku,
150 g ryżu białego,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Wszystkie podane warzywa obierz i podziel na mniejsze kawałki. Z cebuli usuń łupiny i przekrój ją na pół. Podpiecz ją nad ogniem przez kilka minut. Koperek przemyj i posiekaj.
Do dużego garnka wlej 2 l wody i wrzuć do niej korpus z kurczaka oraz przygotowane warzywa. Dopraw całość solą i pieprzem i ustaw na średnim ogniu. Gotuj całość do miękkości mięsa.
Pod koniec gotowania bulionu umieść ryż na sitku i przepłucz go zimną wodą. Następnie dodaj go do wywaru i gotuj zgodnie z tym co napisane jest na opakowaniu.
Gotową zupę podawaj na ciepło, a wierzch posyp posiekanym koperkiem.