Racuchy - przepis babci Zosi. Od lat nie dodaje drożdży, a są puchate i gotowe w 15 minut

Racuchy chyba najbardziej kojarzą się nam ze światem dzieciństwa, kiedy z samego rana w wakacje budził nas ten piękny zapach dochodzący z kuchni, gdzie babcia lub mama smażyła pulchniutkie placuszki. Dziś mamy dla was przepis na racuszki babci Zosi, która robi je szybko, łatwo, a wychodzą pyszne i delikatne. Nie ma tam drożdży, jest za to moc owoców.

Więcej przepisów na wakacyjne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli na śniadanie jadasz zwykle kanapki lub jajecznicę, a masz ochotę na coś, co przeniesie cię do dziecięcej krainy beztroski, zrób na śniadanie te pyszne racuszki. Babcia mojej chrzestnej, pani Zosia, od lat już nie bawi się w rozczyny i drożdże. Robi racuszki szybko, a zawsze wychodzą przepyszne. Podaje je z borówkami lub truskawkami ze swojego ogrodu i są zawsze przepyszne.

Racuchy - przepis babci Zosi

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier do smaku (ok. 3 łyżek)
  • masło klarowane lub olej do smażenia

Szybkie racuchy bez drożdży - sposob wykonania:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli tak jest, bierz się do pracy. Przygotuj miskę i wbij do niej jajko. Dodaj cukier i utrzyj całość na puszysty kogel-mogel. Mikser musi mieć wysokie obroty. 
  2. Kiedy uzyskasz już puszysty kogel-mogel, zacznij dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie wlej mleko i miksuj jeszcze chwilę, by składniki się połączyły.
  3. Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane i za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta na racuchy. Smaż na umiarkowanym ogniu z obu stron, aż będą złote i apetyczne. 

Tak przygotowane racuszki są pyszne, delikatne i puszyste. Do ciasta możesz dodać wszystkie owoce świata, szczególnie polecam truskawki i jagody. Jeśli chcesz dodać racuszkom jeszcze więcej delikatności, połącz mleko z serkiem waniliowym - będą jeszcze pyszniejsze. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.