Więcej przepisów na wakacyjne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli na śniadanie jadasz zwykle kanapki lub jajecznicę, a masz ochotę na coś, co przeniesie cię do dziecięcej krainy beztroski, zrób na śniadanie te pyszne racuszki. Babcia mojej chrzestnej, pani Zosia, od lat już nie bawi się w rozczyny i drożdże. Robi racuszki szybko, a zawsze wychodzą przepyszne. Podaje je z borówkami lub truskawkami ze swojego ogrodu i są zawsze przepyszne.
Racuchy - przepis babci Zosi
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier do smaku (ok. 3 łyżek)
- masło klarowane lub olej do smażenia
Szybkie racuchy bez drożdży - sposob wykonania:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli tak jest, bierz się do pracy. Przygotuj miskę i wbij do niej jajko. Dodaj cukier i utrzyj całość na puszysty kogel-mogel. Mikser musi mieć wysokie obroty.
- Kiedy uzyskasz już puszysty kogel-mogel, zacznij dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie wlej mleko i miksuj jeszcze chwilę, by składniki się połączyły.
- Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane i za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta na racuchy. Smaż na umiarkowanym ogniu z obu stron, aż będą złote i apetyczne.
Tak przygotowane racuszki są pyszne, delikatne i puszyste. Do ciasta możesz dodać wszystkie owoce świata, szczególnie polecam truskawki i jagody. Jeśli chcesz dodać racuszkom jeszcze więcej delikatności, połącz mleko z serkiem waniliowym - będą jeszcze pyszniejsze.