• Link został skopiowany

Tak bób przygotowuje siostra Anastazja. Sezonowy rarytas w anturażu tych produktów to niebo na talerzu

Bob przygotowany według przepisu siostry Anastazji to przysłowiowe niebo w gębie! Wszystko przed inne sezonowe dodatki, które w anturażu strączkowego warzywa wypadają doskonale. Całość wystarczy połączyć, zapiec i można zajadać się do woli. Uwaga, ta doskonała receptura uzależnia!
Bób siostry Anastazji
Fot. facebook.com - Siostra Anastazja / Anakumka - Shutterstock / Bartosz Luczak - - Shutterstock

Bób zrobił już szum na bazarkach - początkowo chodziło jak co roku o powalająca cenę, a teraz o wyśmienity smak. Nie da się ukryć, że opakowania warzywa strączkowego są chętnie wykupywane - w wielu miejscach sprzedają się dosłownie jak przysłowiowe ciepłe bułeczki! Nie ma w tym nic dziwnego - jest obłędnie smaczny, jednak według receptury siostry Anastazji wypada bezkonkurencyjnie. 

Tak siostra Anastazja przygotowuje bób - sezonowy dodatek to podstawa 

Postaci jaką jest siostra Anastazja, chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Jej obłędne smaki zna niemal cała Polska - zarówno wypieki, śniadania, domowe obiady czy nieco bardziej wyszukane dania na przyjęcia i wszelakie święta. Tym razem na tapet trafił nie byle kto, a bób w całej swej okazałości. Jeśli myślisz jednak, że na gotowaniu strączków się skończy, to polecamy sprawdzić jak przygotowuje go siostra Anastazja - gwarantujemy, że warto!

Bób według siostry Anastazji ma całkiem miłe i równie sezonowe towarzystwo. Mowa tu o grzybach, które idealnie będą współgrać. To jednak nie koniec smacznych kąsków - na liście produktów znajdziemy także cebulę, śmietankę i przyprawy, a jak radzi autorka przepisu wszystko wystarczy w odpowiedniej kolejności poddusić, a na koniec zapiec w piekarniku. Efekt przekracza najwyższe oczekiwania! Idealnie sprawdzi się jako lunch, przekąska lub przystawka podczas większej kolacji. Jest prosto, smacznie i aromatycznie. 

Zobacz wideo

Przepis na bób z grzybami siostry Anastazji 

Składniki: 

  • 1 kg bobu,
  • 180 ml śmietanki,
  • 1 kg świeżych grzybów,
  • cebula,
  • odrobina masła klarowanego,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Jak radzi siostra Anastazja zacznij od ugotowania bobu. Świeże warzywo wrzuć do garnka, zalej wodą, posól i gotuj przez około osiem minut. 
  2. Wówczas na patelni zeszklij cebulę na maśle. Gdy warzywo ładnie się zarumieni, wrzuć oczyszczone, pokrojone grzyby. Smaż całość, aż nabierze kolorów i aromatów. 
  3. Na koniec dodaj obrany bób. Dopraw całość solą i pieprzem oraz zalej śmietanką. Wymieszaj i duś kilka minut, aż nabiał się lekko zredukuje. 
  4. Gotowe danie można podawać, jednak warto je dodatkowo zapiec w piekarniku. Wystarczy kilka minut, a smak będzie o niebo lepszy. Smacznego! Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Więcej o: