-
Haps
-
Jak przygotować
- Czekoladowe ciasto z jagodami. Tego smaku nie da się opisać, po prostu trzeba go spróbować
To ciasto z jagodami jest delikatne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Smak nie do opisania!
Nadszedł sezon na jagody. Te przepyszne owoce są prawdziwą bombą witaminową i warto wprowadzać je do swojego jadłospisu na różne sposoby. Przedstawiamy przepis na wyjątkowe ciasto, które sprawdzi się w różnych okolicznościach. Jeden składnik będzie kluczowy.
Szukasz przepisu na oryginalne ciasto z jagodami? Ten przepis z pewnością zaskoczy niejednego amatora domowych wypieków. Do przyrządzenia wyśmienitej, słodkiej przekąski będzie niezbędna... gorzka czekolada i olejek waniliowy. Takie połączenie smaków przypadnie do gustu każdemu łasuchowi.
Zobacz wideo Poczuj fuzję smaków - spaghetti z pomidorami, ricottą i oliwkami
Przepis na czekoladowe ciasto z jagodami. Idealne do porannej kawy
Składniki:
- 300 g jagód,
- szklanka mąki pszennej,
- dwa jajka,
- dwie trzecie szklanki cukru,
- półtorej tabliczki czekolady deserowej,
- dwie trzecie kostki masła,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- olejek waniliowy,
- opcjonalnie cukier puder do dekoracji.
Jak zrobić czekoladowe ciasto z jagodami? To naprawdę bardzo proste
Przygotowanie:
- Umyj dokładnie jagody i osusz je na sitku.
- Mąkę pszenną przesiej do miski z proszkiem do pieczenia.
- W garnku na małym ogniu rozpuść masło z czekoladą. Dodaj do nich połowę cukru, kilka kropli olejku waniliowego i dokładnie wymieszaj. Składniki powinny się dokładnie połączyć.
- Jajka ubij z resztą cukru na gładką, jednolitą i kremową masę. Dodawaj do nich stopniowo przesianą mąkę, a następnie masło z czekoladą i cukrem, miksując dalej na małych obrotach. Kiedy masa stanie się jednolita i gładka, dodaj połowę jagód i wymieszaj całość drewnianą łyżką.
- Przygotuj formę do pieczenia i przełóż do niej przygotowane ciasto. Wierzch posyp pozostałą częścią jagód. Piecz ciasto w 200 st. C przez około pięćdziesiąt minut. Ciasto powinno studzić się przy uchylonych drzwiczkach.
Gotowe, przestudzone ciasto można udekorować cukrem pudrem lub polać je lukrem. Poza tym ciasto z jagodami warto podawać z dodatkiem lodów waniliowych. Sprawdzi się też sos jagodowy oraz świeże liście mięty. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl