• Link został skopiowany

Przysmak PRL-u wraca na salony. Babka ziemniaczana serwowana z tym dodatkiem nie ma sobie równych

W czasach PRL-u to danie królowało na stołach, a teraz powraca w obłędnie smacznej wersji. Mowa tu oczywiście o babce ziemniaczanej, której smak ciężko podrobić. Tania, wyborna i prosta w przygotowaniu. Wystarczy jedynie kilka składników i jest gotowa - nie obejdzie się jednak bez sezonowych dodatków!
Babka ziemniaczana
Fot. Shutterstock, marco mayer

Babka ziemniaczana to domowy rarytas, który na stołach gości podczas wielu okazji, jak i w postaci banalnie prostego obiadu. Chociaż jest prosta nie łatwo osiągnąć idealny efekt. Z pewnością kluczem są bulwy, jednak to sezonowe dodatki i odpowiednia receptura są najważniejsze. 

Takiej babki ziemniaczanej jeszcze nie było - ideał z najtańszych produktów

Do zrobienia babki ziemniaczanej nie potrzeba wyszukanych składników i godzin spędzonych w kuchni. Tu rządzi prostota i smaki rodem z polskiej wsi. Produkty są tanie, jednak niech to nas nie zmyli - zamienniki z dużych supermarketów nie zastąpią świeżej jakości nabytej na bazarku lub w lokalnym warzywniaku. 

Regionalny przysmak, jakim bez dwóch zdań jest babka ziemniaczana, przygotujemy w kilku etapach. Jeden to przygotowanie wiejskich warzyw, wędzonego boczki i sezonowych grzybów. Drugi to odpowiednie tarcie bulw, odciśnięcie z nadmiaru wody i połączenie z pozostałymi produktami. Na koniec wystarczy wszystko dokładnie zamieszać, przełożyć do odpowiedniej formy i zapiekać w 200 stopniach. Brzmi banalnie prawda? Więc bez przedłużania, polecamy zabrać się do pracy, a szybki, tani, swojski obiad będzie lada moment wypełniał dom obłędnym zapachem. 

Zobacz wideo Popisowe danie Aleksandra Kwaśniewskiego? Babka ziemniaczana. Przepis wziął od babci z Wilna [AUTOPROMOCJA]

Babka ziemniaczana z dodatkiem grzybów - przepis na sezonowy obiad 

Składniki: 

  • 2 kg ziemniaków (mączystych, najlepiej typu C), 
  • 250 g wędzonego boczku,
  • kilka świeżych grzybów, 
  • 2 cebule,
  • 3 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżeczka majeranku, 
  • świeże zioła: rozmaryn lub natka pietruszki. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od obrania ziemniaków i tarcia ich na tarce o drobnych oczkach. Bulwy odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do dużej miski. Płyn zachowujemy - po chwili na dno opadnie skrobia, którą ponownie dodajemy do ziemniaków. 
  2. Przejdź do pokrojenia boczku, grzybów, cebuli i świeżych ziół. 
  3. Na suchej patelni zarumień mięso, a gdy wytopi się tłuszcz, dodaj cebulę, a na koniec grzyby. Wszystkie składniki podsmażaj przez kilka minut, aż nabiorą kolorów. Zawartość patelni dodaj do ziemniaków. 
  4. Masę ziemniaczaną dokładnie wymieszaj. Dodaj na koniec przyprawy, zioła i jajka - ponownie mieszaj do połączenia się wszystkich składników. 
  5. Surową babę ziemniaczaną przełóż do blaszki lub naczynia żaroodpornego. Piecz w 200 stopniach przez 1,5 godziny. Smacznego! Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Więcej o: