Babka ziemniaczana to domowy rarytas, który na stołach gości podczas wielu okazji, jak i w postaci banalnie prostego obiadu. Chociaż jest prosta nie łatwo osiągnąć idealny efekt. Z pewnością kluczem są bulwy, jednak to sezonowe dodatki i odpowiednia receptura są najważniejsze.
Takiej babki ziemniaczanej jeszcze nie było - ideał z najtańszych produktów
Do zrobienia babki ziemniaczanej nie potrzeba wyszukanych składników i godzin spędzonych w kuchni. Tu rządzi prostota i smaki rodem z polskiej wsi. Produkty są tanie, jednak niech to nas nie zmyli - zamienniki z dużych supermarketów nie zastąpią świeżej jakości nabytej na bazarku lub w lokalnym warzywniaku.
Regionalny przysmak, jakim bez dwóch zdań jest babka ziemniaczana, przygotujemy w kilku etapach. Jeden to przygotowanie wiejskich warzyw, wędzonego boczki i sezonowych grzybów. Drugi to odpowiednie tarcie bulw, odciśnięcie z nadmiaru wody i połączenie z pozostałymi produktami. Na koniec wystarczy wszystko dokładnie zamieszać, przełożyć do odpowiedniej formy i zapiekać w 200 stopniach. Brzmi banalnie prawda? Więc bez przedłużania, polecamy zabrać się do pracy, a szybki, tani, swojski obiad będzie lada moment wypełniał dom obłędnym zapachem.
Zobacz wideo Popisowe danie Aleksandra Kwaśniewskiego? Babka ziemniaczana. Przepis wziął od babci z Wilna [AUTOPROMOCJA]
Babka ziemniaczana z dodatkiem grzybów - przepis na sezonowy obiad
Składniki:
- 2 kg ziemniaków (mączystych, najlepiej typu C),
- 250 g wędzonego boczku,
- kilka świeżych grzybów,
- 2 cebule,
- 3 jajka,
- sól,
- pieprz,
- łyżeczka majeranku,
- świeże zioła: rozmaryn lub natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od obrania ziemniaków i tarcia ich na tarce o drobnych oczkach. Bulwy odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do dużej miski. Płyn zachowujemy - po chwili na dno opadnie skrobia, którą ponownie dodajemy do ziemniaków.
- Przejdź do pokrojenia boczku, grzybów, cebuli i świeżych ziół.
- Na suchej patelni zarumień mięso, a gdy wytopi się tłuszcz, dodaj cebulę, a na koniec grzyby. Wszystkie składniki podsmażaj przez kilka minut, aż nabiorą kolorów. Zawartość patelni dodaj do ziemniaków.
- Masę ziemniaczaną dokładnie wymieszaj. Dodaj na koniec przyprawy, zioła i jajka - ponownie mieszaj do połączenia się wszystkich składników.
- Surową babę ziemniaczaną przełóż do blaszki lub naczynia żaroodpornego. Piecz w 200 stopniach przez 1,5 godziny. Smacznego! Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.