To ciasto wygląda jak z cukierni, a zrobisz je w 10 minut. Puszyste, czekoladowe i bez pieczenia

Ciasta bez pieczenia w okresie letnim są towarem bardzo pożądanym. Robi się je błyskawicznie, a lista składników jest bardzo krótka. Przykładem takiego deseru jest również to ciasto. Jest obłędnie owocowe, puszyste, a całość jest dopełniona czekoladą. Nie da się przejść obok niego obojętnie.
Zobacz wideo Ciasto piankowiec

Letnie przysmaki nie ograniczają się tylko do dań obiadowych czy szybkich przekąsek. Zalicza się też do nich desery, do których wykorzystujemy sezonowe owoce. Aby urozmaicić nasze domowe menu nowymi smakami, przedstawiamy przepis, który zdradziła na TikToku twórczyni @kuchennykodeks. To słodkie ciasto, które ma w sobie czekoladową masę, ciasteczkowy spód i dużą ilość truskawek. Wykonanie go to zaledwie kilkanaście minut, a lista składników nie jest długa.

Przepis na czekoladowe ciasto z truskawkami

Składniki:

  • 100 g herbatników,
  • 60 g masła,
  • 250 g gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • 1,5 łyżki wody,
  • 700 g świeżych truskawek,
  • pół litra śmietanki 30 proc.

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki przenieś do większego pojemnika i za pomocą blendera pokrusz je na konsystencje piasku. Do rondelka wrzuć masło i rozpuść je na małym ogniu. Pozostaw do przestudzenia i wlej do rozdrobnionych herbatników, wymieszaj.
  2. Dno niewielkiej foremki wyłóż papierem do pieczenia. Następnie przenieś na nią masę herbatnikową i rozłóż ją na całości.
  3. Truskawki dokładnie przemyj, usuń szypułki i część z nich podziel na pół. Połówkami wyłóż ścianki blaszki, natomiast całe owoce wyłóż na środku.
  4. Teraz czas na przygotowanie masy czekoladowej. Do niewielkiego naczynia wsyp żelatynę i zalej ją niewielką ilością wrzątku. Dokładnie zamieszaj do połączenia i odstaw na około 10 minut.
  5. Do rondelka wlej 200 ml śmietanki i wlej do niej żelatynę. Następnie dodaj podzieloną na mniejsze kawałki gorzką czekoladę. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników.
  6. Pozostałą część śmietanki ubij za pomocą miksera na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj do niej przygotowaną masę czekoladową, cały czas mieszając.
  7. Gotową masę przelej do blaszki z truskawkami. Całość wyrównaj za pomocą szpatułki.
  8. Foremkę schowaj do lodówki i pozostaw ją tam na około 4 godziny. Przed podaniem posyp ciasto startą czekoladą.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA