Sekret czekoladowego kremu zdradziła nam znajoma cukierniczka. Jest tak puszysty, że można go pomylić z musem

Czekoladowy krem to doskonały dodatek do tortów i różnego rodzaju deserów. Co można zrobić, aby był wyjątkowo puszysty i miał lekką strukturę? Wystarczy połączyć czekoladę z jednym specjalnym składnikiem. Efekt z pewnością cię zaskoczy.

Czekoladowy krem to słodka masa, wykonana z czekolady i innych składników, które mogą różnić się w zależności od własnych upodobań. Stanowi popularny dodatek wielu deserów, wypieków, ciast, naleśników czy lodów. Może mieć różne smaki i tekstury, w zależności od użytych składników i proporcji. Aby wyszedł puszysty, lekki i gładki, warto przyrządzić go według poniższego przepisu.

Zobacz wideo Poczuj fuzję smaków - spaghetti z pomidorami, ricottą i oliwkami

Czekoladowy krem wyjdzie idealnie puszysty, jeśli połączysz ze sobą te składniki

Podajemy recepturę na krem, który można przyrządzić z białej lub mlecznej czekolady. Będzie świetnym dodatkiem do różnych wypieków. Doskonale smakuje też jako deser serwowany w pucharkach. W tym przypadku dobrze jest połączyć go z sezonowymi owocami, np. truskawkami albo jagodami.

Składniki:

Krem z białej czekolady:

  • dwie tabliczki białej czekolady,
  • szklanka śmietanki kremówki,
  • 250 g schłodzonego mascarpone.

Krem z mlecznej czekolady:

  • półtorej tabliczki mlecznej czekolady,
  • szklanka śmietanki kremówki,
  • 250 g schłodzonego mascarpone.

Jak przyrządzić krem czekoladowy? Zrobisz go w kilku bardzo prostych krokach

Przygotowanie:

  1. Posiekaj czekoladę i umieść ją w misce. Zagotuj śmietanę, zdejmij ją z ognia i zalej nią czekoladę. 
  2. Po około dwóch minutach wymieszaj dokładnie całość. Czekolada powinna całkowicie się rozpuścić. Ewentualnie można do tego użyć blendera.
  3. Po ostygnięciu masy wstaw ją do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie czekoladę ze śmietaną połącz z mascarpone i zmiksuj całość na dużych obrotach, aż krem stanie się gęsty. 

Gotowym kremem można przełożyć biszkopt lub użyć go jako nadzienia do naleśników czy innych słodkich przysmaków, np. jako dodatek do gofrów. Jeśli chcesz, aby krem wyszedł jeszcze bardziej gęsty, wystarczy użyć większej ilości czekolady. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: