Czekoladowy krem to słodka masa, wykonana z czekolady i innych składników, które mogą różnić się w zależności od własnych upodobań. Stanowi popularny dodatek wielu deserów, wypieków, ciast, naleśników czy lodów. Może mieć różne smaki i tekstury, w zależności od użytych składników i proporcji. Aby wyszedł puszysty, lekki i gładki, warto przyrządzić go według poniższego przepisu.
Podajemy recepturę na krem, który można przyrządzić z białej lub mlecznej czekolady. Będzie świetnym dodatkiem do różnych wypieków. Doskonale smakuje też jako deser serwowany w pucharkach. W tym przypadku dobrze jest połączyć go z sezonowymi owocami, np. truskawkami albo jagodami.
Składniki:
Krem z białej czekolady:
Krem z mlecznej czekolady:
Przygotowanie:
Gotowym kremem można przełożyć biszkopt lub użyć go jako nadzienia do naleśników czy innych słodkich przysmaków, np. jako dodatek do gofrów. Jeśli chcesz, aby krem wyszedł jeszcze bardziej gęsty, wystarczy użyć większej ilości czekolady. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl