Jazda z kurkami! Już są pierwsze grzyby na bazarach, a najlepiej dodać je do kremowej i lekkiej zupy

Na bazarach i w lokalnych warzywniakach pojawiły się pierwsze kurki! To doskonały moment, by przygotować z nich wyśmienitą zupę krem. Jest jedwabista, wyrazista i idealna na letni obiad. Nie obejdzie się jednak bez sezonowych dodatków - tu królują też ziemniaczki, marchew i świeże zioła.

Brakuje pomysłu na letni obiad? Wystarczy odwiedzić lokalny warzywniak lub bazarek, by dojrzeć pierwsze kurki. Sezonowe grzyby smakują wybornie w wielu wersjach, jednak kultowa zupa krem nie ma sobie równych. Wystarczy wszystko poddusić na maśle i gotowe!

Zupa krem z kurek - królowa sezonu w tej wersji to prawdziwy hit 

Kurki to jedne z ulubionych grzybów Polaków, a właśnie u schyłku czerwca pojawiają się w lasach pierwsze okazy. Nie ma zatem na co czekać - pora przygotować sezonową królową zup, czyli krem z kurek. Przepis jest banalnie prosty, jednak smak to prawdziwa poezja smaków! Tu króluje prostota, jednak nie obejdzie się bez świeżych warzyw, swojskiego masła i śmietanki, która zabieli wywar i nada całości delikatnego charakteru. 

Zupa krem z kurek świetnie uzupełni letnie menu, ale i pięknie zaprezentuje się podczas rodzinnego spotkania lub domowego przyjęcia. Receptura jest stara jak świat, wypada bezkonkurencyjnie na tle klasycznego rosołu, pomidorowej czy ogórkowej. A wystarczy jedynie kilka składników, duży garnek i na koniec blender! Efekt palce lizać gwarantowany!

Zobacz wideo Jak oczyścić kurki? Mamy dwa sposoby

Przepis na aksamitną zupę krem z kurek 

Składniki: 

  • 700 g kurek leśnych,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • 2 średnie marchewki,
  • średnia pietruszka,
  • łodyga selera naciowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • 3 łyżki masła,
  • 4 liście laurowe,
  • 6 kulek ziela angielskich,
  • 5 szklanek wody,
  • 125 ml słodkiej śmietanki 30 proc. 
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • do podania: grzanki czosnkowe, świeże pieczywo, gałązki rozmarynu, koperek. 

Sposób przygotowania: 

  1. Kurki dokładnie oczyść i przepłucz, tak by pozbyć się runa, piachu i igliwia. Grzyby osusz i odłóż. 
  2. Następnie obierz i pokrój wszystkie warzywa -  seler naciowy, marchewki, pietruszkę, czosnek na plasterki, cebulę w półplasterki, a ziemniaki w drobną kostkę. 
  3. Przygotuj duży garnek, rozpuść w nim masło, na gorący tłuszcz wrzuć cebulę i czosnek. Smaż, aż produkty się zeszklą, a następnie dodaj kurki. 
  4. Po dwóch minutach smażenia dodaj pozostałe warzywa. Wszystko dokładnie wymieszaj i zalej wodą. Do bazy zupy dodaj też ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. 
  5. Całość zagotuj, a następnie zmniejsz gaz i pozwól składnikom "pyrkać" przez 20 minut. 
  6. Po tym czasie wyciągnij ziele i liście laurowe, a resztę dokładnie zblenduj na kremową konsystencję. 
  7. Na koniec dodaj śmietankę i przyprawy. Wskazówka - jeśli krem jest zbyt gesty podlej go odrobiną wody. 
  8. Zupę krem z kurek przelej do miseczek, udekoruj zielenina i podaj z pieczywem lub grzankami. Smacznego! Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.