Brakuje pomysłu na letni obiad? Wystarczy odwiedzić lokalny warzywniak lub bazarek, by dojrzeć pierwsze kurki. Sezonowe grzyby smakują wybornie w wielu wersjach, jednak kultowa zupa krem nie ma sobie równych. Wystarczy wszystko poddusić na maśle i gotowe!
Zupa krem z kurek - królowa sezonu w tej wersji to prawdziwy hit
Kurki to jedne z ulubionych grzybów Polaków, a właśnie u schyłku czerwca pojawiają się w lasach pierwsze okazy. Nie ma zatem na co czekać - pora przygotować sezonową królową zup, czyli krem z kurek. Przepis jest banalnie prosty, jednak smak to prawdziwa poezja smaków! Tu króluje prostota, jednak nie obejdzie się bez świeżych warzyw, swojskiego masła i śmietanki, która zabieli wywar i nada całości delikatnego charakteru.
Zupa krem z kurek świetnie uzupełni letnie menu, ale i pięknie zaprezentuje się podczas rodzinnego spotkania lub domowego przyjęcia. Receptura jest stara jak świat, wypada bezkonkurencyjnie na tle klasycznego rosołu, pomidorowej czy ogórkowej. A wystarczy jedynie kilka składników, duży garnek i na koniec blender! Efekt palce lizać gwarantowany!
Zobacz wideo Jak oczyścić kurki? Mamy dwa sposoby
Przepis na aksamitną zupę krem z kurek
Składniki:
- 700 g kurek leśnych,
- 2 średnie ziemniaki,
- 2 średnie marchewki,
- średnia pietruszka,
- łodyga selera naciowego,
- 2 ząbki czosnku,
- cebula,
- 3 łyżki masła,
- 4 liście laurowe,
- 6 kulek ziela angielskich,
- 5 szklanek wody,
- 125 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- do podania: grzanki czosnkowe, świeże pieczywo, gałązki rozmarynu, koperek.
Sposób przygotowania:
- Kurki dokładnie oczyść i przepłucz, tak by pozbyć się runa, piachu i igliwia. Grzyby osusz i odłóż.
- Następnie obierz i pokrój wszystkie warzywa - seler naciowy, marchewki, pietruszkę, czosnek na plasterki, cebulę w półplasterki, a ziemniaki w drobną kostkę.
- Przygotuj duży garnek, rozpuść w nim masło, na gorący tłuszcz wrzuć cebulę i czosnek. Smaż, aż produkty się zeszklą, a następnie dodaj kurki.
- Po dwóch minutach smażenia dodaj pozostałe warzywa. Wszystko dokładnie wymieszaj i zalej wodą. Do bazy zupy dodaj też ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz.
- Całość zagotuj, a następnie zmniejsz gaz i pozwól składnikom "pyrkać" przez 20 minut.
- Po tym czasie wyciągnij ziele i liście laurowe, a resztę dokładnie zblenduj na kremową konsystencję.
- Na koniec dodaj śmietankę i przyprawy. Wskazówka - jeśli krem jest zbyt gesty podlej go odrobiną wody.
- Zupę krem z kurek przelej do miseczek, udekoruj zielenina i podaj z pieczywem lub grzankami. Smacznego! Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl