Soczyste i pełne smaku mięso Tomasza Strzelczyka. To, co dodaje do środka to składnik śniadania

O smacznym, aromatycznym i soczystym mięsie marzy wiele osób. Tomasz Strzelczyk postanowił pokazać, jak on je przygotowuje, by efekt był powalający. Zdradził, że dodaje pewien składnik, który całkowicie zmienia gotowanie.
Zobacz wideo Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem

Kucharz Tomasz Strzelczyk to uczestnik IV edycji znanego wszystkim programu „MasterChef". Dzięki oryginalnemu podejściu do kuchni trafił do finałowej „TOP 5". Przygodę kulinarną kontynuuje na swoim blogu oraz platformie YouTube, gdzie dzieli się swoim spojrzeniem na tradycyjne przepisy.

Jakiś czas temu na opublikowanym filmie pokazał, jak przygotować mięso, które jest soczyste i pełne smaku. Zdradził, że dodaje do niego pewien składnik, który zaskakująco działa na mięso podczas pieczenia. Mowa o płatkach owsianych, które podczas procesu wypiekania zbierają nadmiar soków. Dzięki temu mięso mielone jest odpowiednio wilgotne i miękkie.

 

Przepis na roladę mięsną Tomasza Strzelczyka

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 200 g szynki parzonej,
  • 150 g żółtego sera w plastrach,
  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • 2 jajka,
  • 100 ml zimnej wody,
  • olej roślinny,
  • 3 średnie cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka musztardy,
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • duża łyżka suszonego lubczyku,
  • duża łyżka majeranku,
  • garść natki pietruszki,
  • płaska łyżka soli,
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu grubo zmielonego.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż na nim przygotowane warzywo. Smaż do zarumienienia.
  2. Do większej miski przenieś mięso mielone, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsyp również pieprz ziołowy, suszony lubczyk, majeranek i sól. Na koniec wrzuć ostrą musztardę i świeżo zmielony pieprz.
  3. Do mięsa wsyp również płatki owsiane. Pamiętaj jednak, by nie były one namoczone, a suche. Dzięki temu składnikowi wszystkie soki powstałe z mięsa podczas pieczenia będą się w nich wchłaniać. Na koniec wbij jajka, wsyp posiekaną pietruszkę i wlej wodę. Całość dokładnie wyrób za pomocą dłoni.
  4. Blaszkę o średniej wielkości wyłóż folią spożywczą. Na całości rozprowadź masę mięsną tworząc grubszy placek. Na wierzch mięsa ułóż szynkę gotowaną, a następnie żółty ser w plastrach. Kolejną i ostatnią warstwą jest wcześniej podsmażona cebulka.
  5. Tak przygotowane warstwy delikatnie, lecz ciasno zawiń, tworząc roladę.
  6. Na desce ponownie rozłóż folię spożywczą i poukładaj na niej plastry boczku. Na nim wyłóż przygotowaną roladę. Całość ponownie zawiń wraz z boczkiem.
  7. Tak przygotowaną przełóż do naczynia żaroodpornego, które wcześniej wysmaruj olejem. Blachę włóż do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz przez około 45 minut. Co jakiś czas odwracaj, by każda strona odpowiednio się wypiekła.
  8. Po tym czasie wyjmij ją i pozostaw do przestudzenia. Podawaj ją w kawałkach jako dodatek do obiadu lub przekąska.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.