Skandalicznie pyszne naleśniki, które pokocha każdy fan wytrawnych smaków. Ten składnik wyrzuci cię z kapci

Naleśniki kochamy wszyscy i chociaż zwykle jadamy je z dżemem lub serem, w wersji wytrawnej smakują równie dobrze. Dziś mamy dla was przepis, którym pewnie "uruchomimy" część naleśnikowych miłośników. Ten dodatek zmienia ciasta całkowicie, a naleśniki wychodzą po prostu boskie. Najlepiej smakują z pietruszką i masłem czosnkowym.

Więcej przepisów na śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Czasami lubimy poigrać z waszymi kubkami smakowymi i dziś mamy dla was przepis na naleśniki, które albo wyrzucą was z kapci, albo stwierdzicie, że to profanacja i "sami sobie jedzcie to coś". Jak zrobić naleśniki z pasztetem? Cóż, przepis jest banalny i poradzi sobie z nim każdy. Jedyne, co trzeba wiedzieć to, żeby pilnować konsystencji ciasta. Nie może wyjść za gęste. 

Skandalicznie pyszne naleśniki. Jak odczarować klasyczne danie?

Składniki:

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka (można zamienić mleko na maślankę)
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 5-6 łyżek pasztetu do smarowania
  • sól
  • 3 łyżki roztopionego masła

Pasztetowe naleśniki - sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie do miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z odrobiną soli.
  2. Dodaj mleko lub maślankę, wodę gazowaną, wbij jajko i dodaj roztopione masło. Dołóż także pasztet i zmiksuj całość tak, by ciasto miało delikatną, lejącą konsystencję. 
  3. Miskę z ciastem odłóż na 10 minut, by odpoczęło. W tym czasie możesz przygotować domowe masło czosnkowe. 
  4. Patelnię lekko natłuść i za pomocą chochelki nakładaj na gorącą patelnię porcje ciasta na naleśniki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Podawaj z warzywami, masłem czosnkowym lub nafaszeruj pieczarkami i serem i zapiecz. 

Tak przygotowane naleśniki świetnie smakują także z dodatkiem pasztetowej. Pamiętaj jednak, by ciasto było rzadkie i lejące. Jeśli wychodzi za geste, dodaj więcej mleka. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.