Znudził ci się gotowany bób? Wypróbuj go w tej wersji. Jest ekstra chrupiący, po prostu świetny!

Sezon na bób można uznać za otwarty. Na straganach i bazarach warzywo mieni się soczyście zielonym kolorem i czeka, aż trafi na nasze talerze. Pójście w tym przypadku na łatwiznę i ugotowanie zielonych strąków nie jest najlepszym sposobem, bowiem ekstra chrupiąca wersja jest o niebo lepsza. Wystarczą proste dodatki i pyszne, zdrowa przekąska jest gotowa.

Kuchenne przyzwyczajenia czasami biorą górę i zamiast eksperymentować, czy odkrywać nowe smaki stawiamy na comfort food, co nie jest w sumie grzechem. Powiew świeżości w domowym menu jest jednak czymś naprawdę przyjemnym i jakże twórczym - a czasami wystarczy zmiana minimalnych nawyków, czy ulubionych produktów, by powstało prawdziwe dzieło sztuki. Dziś będzie nim... bób!

Bób w wersji ekstra chrupiącej. Koniec z gotowanym strąkami 

O tej porze roku bazary i warzywniaki mienią się soczystymi barwami, pachną świeżością i kuszą całym swym pięknem. Absolutnym numerem jeden jest od jakiegoś czasu bób, który jak zwykle miał głośny powrót na salony. Ukochane przez Polaków warzywo to samo zdrowie i jednocześnie nieskończona ilość obłędnych przepisów. Warto zatem odłożyć gotowanie na bok i przygotować coś znacznie lepszego. 

Gotowany bób zna każdy i niemal każdy lubi. Prostota często wygrywa, jednak warto czasami nieco zaszaleć, dodać nowych przypraw czy podać atrakcyjne, zielone strąki w zupełnie inny sposób. Polecany jest serwis ze świeżymi ziołami, masłem, w postaci sałatek czy jako dodatek do obiadu. Warto pamiętać także o ekstremalnie chrupiącym bobie uprażonym na patelni! Jest banalnie prosty i jakże wyśmienity. 

Zobacz wideo "Zaczynamy jeść luksusowo, mimo zwykłości". Dlaczego warzywa tyle kosztują?

Koniec z gotowaniem - bób w wersji prażonej to hit tego lata

Składniki: 

  • 500 g młodego bobu,
  • 70 ml oleju,
  • płatki chili,
  • czosnek,
  • szczypta soli. 

Sposób przygotowania: 

  1. Bób dokładnie umyj, a następnie osusz. 
  2. Rozgrzej patelnie i za suchą taflę wrzuć strąki. Pozostaw je bez mieszania przez minutę, by ładnie się uprażyły. Po tym czasie zmniejsz ogień i kontynuuj prażenie, co jakiś czas mieszając. 
  3. Całość nie powinna zająć Ci więcej niż pięć minut. Wówczas skórka fantastycznie się zarumieni i nabierze niebiańskiej chrupkości. Wskazówka - nie bójmy się lekko przypalonych strąków, to właśnie kwestia smaku i umami. 
  4. Na tak przygotowany bób wlej odrobinę oleju i praż nadal - najlepiej dodawać tłuszcz partiami. 
  5. Teraz pora na chili w płatkach i plasterki czosnku, dodaj je na patelnie i nadal praż całość. 
  6. Na koniec dopraw bób solą i gotowe! 
  7. Wystarczy przełożyć go do miseczki i można się nim zajadać. Uwaga ta przekąska uzależnia bardziej niż chipsy! Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.