W przedszkolu każdy się krzywił, a dziś tęsknimy. Jak ugotować zupę grysikową? "Bezwysiłkowo"

Zupa grysikowa to dla wielu z nas niezbyt przyjemne wspomnienie z przedszkolnej stołówki, ale to tylko i wyłącznie dlatego, że była gotowana "na odwal się". Zupa grysikowa odpowiedni przyrządzona jest pyszna, a dziś podpowiemy ci, jak ją zrobić, żeby smakowała idealnie. Ważny jest koperek i coś jeszcze.

Więcej przepisów na zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli chcecie powrócić do smaków dzieciństwa, zupa grysikowa przeniesie was w świat wspomnień już od pierwszej łyżki. Jej wykonanie jest banalne, a nasz przepis pobije na głowę tę zupę, którą pamiętacie ze szkolnej stołówki. Smak dodatkowo podkręci odrobina masła, a jeśli masz pod ręką trochę rosołu, czas gotowania skróci się do kilku chwil. To danie jest jednym z najprostszych, jakie można zaserwować na obiad. Babcia mówiła na tę zupę "zupa nic", ponieważ robi się ją bezwysiłkowo i nie wymaga niczego, nawet zdolności kulinarnych. 

Zupa grysikowa - przepis

Składniki:

  • ok. 3 l bulionu lub rosołu (jeśli nie masz rosołu, polecam ugotować bulion na mięsie drobiowym z dużą ilością młodej włoszczyzny)
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 marchewki (możesz użyć tych z bulionu)
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, odrobina przyprawy uniwersalnej (opcjonalnie)
  • pół szklanki kaszy manny
  • łyżka masła
  • posiekany koperek

Sposób wykonania:

  1. Przegotuj garnek i rozpuść w nim łyżkę masła. Dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj pokrojone ziemniaki i marchewkę, Całość podsmażaj, aż warzywa lekko się zarumienią. 
  2. Podsmażone warzywa zalej bulionem lub rosołem i zmniejsz moc palnika, Dodaj przyprawy i gotuj do miękkości warzyw. 
  3. Dodaj posiekany koperek oraz wsyp kaszę mannę. Energicznie mieszaj, by nie powstały grudki. Zupę dodatkowo możesz zabielić śmietaną. 

Taka zupa jest idealna dla osób z wrażliwym żołądkiem, ale także dla dzieci, którym rozszerza się dietę i dla wszystkich, którzy przechodzą rekonwalescencję po zabiegach. Jednak dla wzmocnienia smaku polecam dołożyć 2-3 ząbki czosnku i 1/4 szklanki soku z kapusty lub ogórków kiszonych

Więcej o:
Copyright © Agora SA