Więcej przepisów na zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli chcecie powrócić do smaków dzieciństwa, zupa grysikowa przeniesie was w świat wspomnień już od pierwszej łyżki. Jej wykonanie jest banalne, a nasz przepis pobije na głowę tę zupę, którą pamiętacie ze szkolnej stołówki. Smak dodatkowo podkręci odrobina masła, a jeśli masz pod ręką trochę rosołu, czas gotowania skróci się do kilku chwil. To danie jest jednym z najprostszych, jakie można zaserwować na obiad. Babcia mówiła na tę zupę "zupa nic", ponieważ robi się ją bezwysiłkowo i nie wymaga niczego, nawet zdolności kulinarnych.
Składniki:
Taka zupa jest idealna dla osób z wrażliwym żołądkiem, ale także dla dzieci, którym rozszerza się dietę i dla wszystkich, którzy przechodzą rekonwalescencję po zabiegach. Jednak dla wzmocnienia smaku polecam dołożyć 2-3 ząbki czosnku i 1/4 szklanki soku z kapusty lub ogórków kiszonych.