Surówka z młodej kapusty. Karol Okrasa zdradza, jak przygotować wyjątkowo prosty dodatek do obiadu

Szybka surówka z młodej kapusty to dodatek do obiadu, który podbija kubki smakowe właśnie późną wiosną i wczesnym latem. Wbrew pozorom jej przygotowanie wcale nie jest trudne, a Karol Okrasa wie, co zrobić, aby była smaczna. Prezentujemy najlepszy przepis.
Zobacz wideo Kapusta po azjatycku

Młoda kapusta jest wyjątkowo cenionym warzywem. Wszystko za sprawą faktu, że z jednej dużej główki można przyrządzić kilka różnych dań. Przykładem może być surówka do obiadu. Wystarczy, że masz w domu trochę marchewki i jabłka. Zrób z nami pyszny dodatek do młodych ziemniaków.

Surówka z młodej kapusty w wersji słodko-kwaśnej. Przepis Karola Okrasy

Karol Okrasa słynie z zamiłowania do polskiej kuchni. Jednak jego przepisy zawsze wprowadzają nutę nowoczesności, lekkości i odpowiedni balans smaku. Dlatego jeżeli zastanawiasz się, jak przygotować surówkę z młodej kapusty, wypróbuj przepis kulinarnego mistrza. Receptura pochodzi z oficjalnego konta na YouTubie o nazwie KuchniaLidla.pl.

 

Składniki:

  • główka młodej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 2 cebulki dymki,
  • 2 kwaśne jabłka,
  • papryczka chili,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego.

Marynata na ciepło:

  • 100 ml octu jabłkowego,
  • 4 łyżeczki cukru (możesz zastąpić go dwiema łyżeczkami miodu),
  • łyżeczka soli,
  • gałązka rozmarynu lub tymianku (opcjonalnie). 

Jak zrobić surówkę z młodej kapusty? Sposób przygotowania

  1. Młodą kapustę pokrój na cztery części, a następnie posiekaj w drobne paseczki. Przełóż do miski.
  2. Przygotuj marynatę. Do rondelka wlej ocet jabłkowy, dodaj cukier lub miód, wsyp sól.
  3. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a marynata stanie się ciepła. Pamiętaj, aby mieszać zawartość garnka, w przeciwnym razie może dojść do przypalenia.
  4. Pod koniec wrzuć gałązkę rozmarynu, która nada wyjątkowy aromat.
  5. Gorącą marynatą zalej posiekaną kapustę. Dzięki temu zatrzymasz w niej soki i pozostanie chrupiąca.
  6. Wymieszaj dokładnie kilka razy. Odstaw na 10 minut. 
  7. W tym czasie obierz marchewki.
  8. Potnij je w paski, możesz to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw.
  9. Następnie za pomocą noża posiekaj ją w cienkie słupki. Dodaj do kapusty.
  10. Cebulę dymkę obierz i pokrój w piórka. Wrzuć do surówki.
  11. Jabłka podziel na ćwiartki, nie obieraj. Wydrąż gniazda nasienne i posiekaj owoce w grubą kostkę. Połącz z resztą składników.
  12. Przetnij papryczkę chili, usuń nasiona, a następnie posiekaj drobno czerwone warzywo. Wrzuć do surówki z młodej kapusty.
  13. Wlej olej słonecznikowy. Wymieszaj. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Więcej o: