-
Haps
-
Jak przygotować
- Surówka z młodej kapusty. Karol Okrasa zdradza, jak przygotować wyjątkowo prosty dodatek do obiadu
Surówka z młodej kapusty. Karol Okrasa zdradza, jak przygotować wyjątkowo prosty dodatek do obiadu
Szybka surówka z młodej kapusty to dodatek do obiadu, który podbija kubki smakowe właśnie późną wiosną i wczesnym latem. Wbrew pozorom jej przygotowanie wcale nie jest trudne, a Karol Okrasa wie, co zrobić, aby była smaczna. Prezentujemy najlepszy przepis.
Zobacz wideo Kapusta po azjatycku
Młoda kapusta jest wyjątkowo cenionym warzywem. Wszystko za sprawą faktu, że z jednej dużej główki można przyrządzić kilka różnych dań. Przykładem może być surówka do obiadu. Wystarczy, że masz w domu trochę marchewki i jabłka. Zrób z nami pyszny dodatek do młodych ziemniaków.
Surówka z młodej kapusty w wersji słodko-kwaśnej. Przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa słynie z zamiłowania do polskiej kuchni. Jednak jego przepisy zawsze wprowadzają nutę nowoczesności, lekkości i odpowiedni balans smaku. Dlatego jeżeli zastanawiasz się, jak przygotować surówkę z młodej kapusty, wypróbuj przepis kulinarnego mistrza. Receptura pochodzi z oficjalnego konta na YouTubie o nazwie KuchniaLidla.pl.
Składniki:
- główka młodej kapusty,
- 2 marchewki,
- 2 cebulki dymki,
- 2 kwaśne jabłka,
- papryczka chili,
- 2 łyżki oleju słonecznikowego.
Marynata na ciepło:
- 100 ml octu jabłkowego,
- 4 łyżeczki cukru (możesz zastąpić go dwiema łyżeczkami miodu),
- łyżeczka soli,
- gałązka rozmarynu lub tymianku (opcjonalnie).
Jak zrobić surówkę z młodej kapusty? Sposób przygotowania
- Młodą kapustę pokrój na cztery części, a następnie posiekaj w drobne paseczki. Przełóż do miski.
- Przygotuj marynatę. Do rondelka wlej ocet jabłkowy, dodaj cukier lub miód, wsyp sól.
- Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a marynata stanie się ciepła. Pamiętaj, aby mieszać zawartość garnka, w przeciwnym razie może dojść do przypalenia.
- Pod koniec wrzuć gałązkę rozmarynu, która nada wyjątkowy aromat.
- Gorącą marynatą zalej posiekaną kapustę. Dzięki temu zatrzymasz w niej soki i pozostanie chrupiąca.
- Wymieszaj dokładnie kilka razy. Odstaw na 10 minut.
- W tym czasie obierz marchewki.
- Potnij je w paski, możesz to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw.
- Następnie za pomocą noża posiekaj ją w cienkie słupki. Dodaj do kapusty.
- Cebulę dymkę obierz i pokrój w piórka. Wrzuć do surówki.
- Jabłka podziel na ćwiartki, nie obieraj. Wydrąż gniazda nasienne i posiekaj owoce w grubą kostkę. Połącz z resztą składników.
- Przetnij papryczkę chili, usuń nasiona, a następnie posiekaj drobno czerwone warzywo. Wrzuć do surówki z młodej kapusty.
- Wlej olej słonecznikowy. Wymieszaj. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.