• Link został skopiowany

Kiedyś zajadaliśmy się na potęgę, teraz każdy gardzi. Jak zrobić oszukane schabowe? Przydadzą się pieczarki

Za komuny jadało się nieco inaczej niż obecnie, co nie znaczy, że mniej smacznie. Czasy PRL w pewien sposób wymusiły na ludziach konieczność kombinowania i stąd mamy przepisy na pyszne, chociaż proste potrawy. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić oszukane schabowe. Przydadzą się pieczarki, ale najważniejszy składnik coraz rzadziej ląduje w naszych koszykach. Chyba że jesteśmy we Włoszech.
Kotlety z mortadeli / zdjęcie ilustracyjne
anna_bobrowska / Shutterstock / zdjęcie ilustracyjne

Więcej przepisów na klasyki PRL-u znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Oszukane schabowe, czyli po prostu kotlety z mortadeli to jeden z nieśmiertelnych klasyków kuchni PRL-u, ale dziś coraz rzadziej można spotkać osobę, która regularnie przygotowuje je na obiad. Kiedyś mortadela (czyli rodzaj bardzo rozdrobnionej wędliny) skutecznie zastępowała mięsne kotlety, głównie przez swoją cenę - była stosunkowo tania. Dziś jednak znalezienie dobrej jakości mortadeli nie jest takie łatwe, jednak kiedy dobrze się rozejrzymy w markecie, na pewno dostaniemy pyszną mielonkę. 

Kotlety z mortadeli - klasyk obiadowy "za komuny"

Składniki:

  • 500 g dobrej jakości mortadeli
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • niewielka cebula
  • 500 g pieczarek
  • kilka plastrów sera
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • musztarda i majonez
  • olej  i masło do smażenia

Oszukane schabowe - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przesmażenia pieczarek. Oczyść je i pokrój na kawałki lub zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej masło i dodaj posiekaną cebulę. Następnie dodaj pieczarki i kiedy odparuje z nich woda, dodaj przeciśnięty czosnek. 
  2. Mortadelę pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm. Do miski wbij jajka i roztrzep je widelcem. Dopraw solą i pieprzem, następnie każdy kawałek mortadeli obtocz najpierw w jajku, następnie w bułce tartej. Opanierować możesz dwa razy. 
  3. Kotlety z mortadeli usmaż na złoty kolor. Następnie każdego kotleta posmaruj musztardą wymieszaną z majonezem, na wierzchu połóż porcję przesmażonych pieczarek i połóż plaster sera.
  4. Kotlety zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż ser się rozpuści. Podawaj z utłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. 

Kotlety z mortadeli możesz podać również bez pieczarek, jednak uważam, że to połączenie jest bardzo smaczne. Jeśli najdzie cię ochota na szybki, prosty obiad i tani, takie oszukane schabowe sprawdzą się fantastycznie. 

Więcej o: