Więcej przepisów na klasyki PRL-u znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Oszukane schabowe, czyli po prostu kotlety z mortadeli to jeden z nieśmiertelnych klasyków kuchni PRL-u, ale dziś coraz rzadziej można spotkać osobę, która regularnie przygotowuje je na obiad. Kiedyś mortadela (czyli rodzaj bardzo rozdrobnionej wędliny) skutecznie zastępowała mięsne kotlety, głównie przez swoją cenę - była stosunkowo tania. Dziś jednak znalezienie dobrej jakości mortadeli nie jest takie łatwe, jednak kiedy dobrze się rozejrzymy w markecie, na pewno dostaniemy pyszną mielonkę.
Kotlety z mortadeli - klasyk obiadowy "za komuny"
Składniki:
- 500 g dobrej jakości mortadeli
- 2 jajka
- bułka tarta
- niewielka cebula
- 500 g pieczarek
- kilka plastrów sera
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- musztarda i majonez
- olej i masło do smażenia
Oszukane schabowe - sposób wykonania:
- Zacznij od przesmażenia pieczarek. Oczyść je i pokrój na kawałki lub zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej masło i dodaj posiekaną cebulę. Następnie dodaj pieczarki i kiedy odparuje z nich woda, dodaj przeciśnięty czosnek.
- Mortadelę pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm. Do miski wbij jajka i roztrzep je widelcem. Dopraw solą i pieprzem, następnie każdy kawałek mortadeli obtocz najpierw w jajku, następnie w bułce tartej. Opanierować możesz dwa razy.
- Kotlety z mortadeli usmaż na złoty kolor. Następnie każdego kotleta posmaruj musztardą wymieszaną z majonezem, na wierzchu połóż porcję przesmażonych pieczarek i połóż plaster sera.
- Kotlety zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż ser się rozpuści. Podawaj z utłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Kotlety z mortadeli możesz podać również bez pieczarek, jednak uważam, że to połączenie jest bardzo smaczne. Jeśli najdzie cię ochota na szybki, prosty obiad i tani, takie oszukane schabowe sprawdzą się fantastycznie.