Wrzuć dwie kromki do zalewy, a ogórki będą najlepsze na świecie. To trik babci, który znam od lat

Babcie zawsze mają niezawodne przepisy na różne przysmaki. Jeśli chodzi o ogórki, nie może być inaczej. Tym razem również mogą popisać się oryginalnością, a przy tym tworzą coś, co bardzo trudno podrobić. Do przepisu na ogórki małosolne wykorzystują składnik śniadań. Dzięki temu proces kiszenia jest dużo szybszy, a warzywa smaczniejsze.
Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku

Robienie dań z przepisu babć zawsze dobrze się kończy. Ich dokładność jest niezastąpiona, a to, co z nich wychodzi, jest naprawdę smakowite. Tym razem zdradzamy przepis na ogórki małosolne prosto od babci. Aby proces kiszenia był znacznie szybszy, a warzywa były gotowe w dosłownie kilka dni, do środka dodaje się pewien składnik. Zazwyczaj serwuje się go jako składnik śniadań, jednak tym razem pełni inną funkcję. Mowa tu o kromkach i skórkach chleba razowego. Gdy nie umieścisz go w słoiku, na zasmakowanie warzyw będziesz musiał dłużej poczekać.

Przepis na ogórki małosolne z chlebem razowym

Składniki:

  • 1 kg ogórków,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • gałązka kopru,
  • kilka kawałków korzenia chrzanu.

Składniki na zalewę:

  • 1 l wody,
  • 3 łyżki soli,
  • 3 kromki razowego chleba.

Sposób przygotowania:

  1. Na samym początku dokładnie umyć ogórki. Jeśli widzisz, że jest taka potrzeba, możesz użyć do tego szczoteczki. Większe warzywa podziel na mniejsze kawałki.
  2. Słoiki dokładnie przemyj, wyparz, osusz. Sprawdź również, czy masz do nich pasujące zakrętki.
  3. Wszystkie warzywa ułóż pionowo i ciasno w naczyniach. Dodaj do nich kawałki chrzanu. Dzięki niemu ogórki będą jędrne i nie staną się za bardzo miękkie z upływem czasu. Dodaj również czosnek, ziele angielskie oraz posiekany koper.
  4. Do garnka wlej 1 l wody i zagotuj ją z solą. Gotuj i mieszaj do momentu aż sól całkowicie się rozpuści.
  5. Tak przygotowaną zalewą zalej ogórki znajdujące się w słoikach. Przed zakręceniem słoika umieścić przy wierzchu skórkę albo kromkę chleba razowego.
  6. Tak przygotowane szczelnie zakręć i odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Odpowiednio przechowywane mogą być gotowe nawet za 3-4 dni.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA